Şok dalgalarının su araçlarına uygulanması
Implementation of shock waves to water vehicles
  1. Tez No: 154840
  2. Yazar: CELAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Detonasyon, yanma, basınç, gaz
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Detonasyon basıncının oluşturduğu tepki kuvvetinden günümüzde birçok alanda yararlanılmaktadır.Örnek olarak ses üstü ve hipersonik uçaklar,roketler,metal yüzeylere seramik kaplama,yüzey sertleştirme, ince şerit metallerin kaynağı,metallere plastik şekil verme gibi ileri teknoloji gerektiren yerlerde kontrollü olarak kullanılmaktadır. Detonasyon basıncının havada oluşturduğu bu tepki kuvvetinin, yoğunluğu havaya göre daha fazla olan su içerisinde ne derecede oluşabileceği ve oluşacak bu tepkinin endüstriyel alanda kullanılıp kullanılamayacağı ve deniz araçlarına motor gücü olarak uygulanabilirliği amacıyla deneysel çalışma yapılmıştır. Bu deneysel çalışmalarda gaz olarak LPG ve 02 gazlan kullanılmıştır. Özel olarak tasarlanan detonasyon motoru su havuzuna konularak ve karışım olarak gönderilen gazlar bu aparat içerisinde ateşleme suretiyle yakılmış ve oluşan detonasyon tepkisi ölçülmüştür.Yapılan denemelerde ateşlemenin kesildikten sonra oluşan basınç düşümünden dolayı ateşleme ünitesi ıslanmış ve müteakip ateşlemelere devam edilememiştir. Düzenek üzerine yapılan yaylı valf sayesinde bu olumsuzluk büyük oranda giderilmiştir. Yapılan bu değişiklikten sonra denemelere devam edilmiş ve şu sonuçlar elde edilmiştir. 30 mm çaptaki bir boruda oluşan detonasyon basıncı çok küçük değerde ölçülmüştür. Daha sonra 60 mm çapta yapılan denemede detonasyon basıncının 30 mm çapa göre daha fazla olduğu gözlenmiştir. 120 mm çapta yapılan denemelerde detonasyon basıncının daha da fazla oluştuğu kaydedilmiştir. Prensip olarak detonasyon basıncının kullanılan çıkış borusu çapının büyüklüğüne göre artış gösterdiği sonucuna varılmıştır.Bu denemede debi olarak LPG için 1,2 m /h ve Oksijen için de 4,2 m /h uygulanmıştır. Gaz geçiş süreleri ise 1,3,5,10 ve 15 saniye olarak alınmışta. Denemelerde elde edilen basınç değerleri Şekil 5.1, 5.2, 5.3,ve 5.4 'de gösterilmiştir. Daha büyük çaplar üzerinde deneme yapılmamışta. Sonuç olarak detonasyon basıncının su içerisinde oluşturduğu tepki kuvvetiyle ilgili deneysel çalışmalarda kullanılan detonasyon borusu çıkış çapının büyüklüğü ile basıncın doğru orantılı olduğu ve bu çıkış borusunun su içerisinde belirli bir derinlikte olması buna karşılık debi miktarının fazla ve ateşleme süresinin kısa aralıklarda olması detonasyon basıncını arttıran faktör olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Reaction force developed by the detonation pressure is used in various fields in the world. It is being used under control where advanced technology is needed such as; supersonic or hypersonic planes, rockets, surface coating of metals with ceramic, surface hardening, welding of thin film metals, plastic formation of metals. Experimental study was made to investigate; how much a reaction force by the detonation pressure can be developed in water, which has a higher density than air, whether this reaction force can be used in industry or not, and the usability of this force to propel the detonation apparatus was put in a water pool, and the mixture of gasses was sent into the sea vehicles. LPG and O2 gasses were used in this experimental study. Specially designed apparatus and ignited. Then the detonation pressure was measured. During experiments, ignition unit was got wetted due to the vacuum developed after the end of explosion and thus, continuous ignition couldn't be achieved. By the spring-loaded valve installed on the apparatus, this handicap is resolved considerably. After this change, experiments went on and following results were obtained. Detonation pressure in a 30 mm-diameter pipe, has found to be very small. Detonation pressure in a 60 mm-diameter pipe has found to be more than the former one. And the detonation pressure in a 120 mm-diameter pipe was recorded as much more than the smaller ones. Thus it is concluded that principally; detonation pressure increases by the diameter of the exiting pipe used. In this experiment, a pressure of 3 atm was applied. Various experiments were made by changing the flow rate at the same pressure and the results were shown in the Table 5.1. No bigger diameter pipe was used in the experiments. As a result; from the experiments made on the reaction force of the detonation pressure in water it was concluded that; exiting diameter of the detonation pipe is proportional to the pressure, and it is necessary that this exiting pipe should be at a certain depth. In the same experiments, it was also seen that, detonation pressure changes according to the pressure and flow rates of the exploding gasses, and the gasses sent in high flow rates have more detonation pressures.Key Words : Detonation, combistion, pressure, gas.