Çankırı ili Spalax leucodon Nordmann, 1840 (Mammalia: Rodentia)'larının karyolojik ve morfolojik analizi
Karyological and morphological analysis of Spalax leucodon Nordmann, 1840 (Mammalia: Rodentia) populations in Çankırı province
- Tez No: 154842
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Spalax leucodon, karyoloji, morfoloji, Çarıkın, Türkiye, Spalax leucodon, karyology, morphology, Çankm, Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi ÇANKIRI İLİ SPALAX LEOCODON NORDMANN, 1840 (MAMMALIA: RODENTIA)'LARININ KARYOLOJİK VE MORFOLOJİK ANALİZİ Kamuran ÇATAKLI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Mustafa Sözen Eylül 2004, 101 sayfa Körfare Spalax leucodon Nordmann, 1840 üzerinde yapılan bu araştırmada Çankırı ili sınırlan içindeki 18 lokaliteden 49 örneğin karyolojisi ve morfolojisi incelendi. İncelenen körfarelerin Çankırı'da 2n - 54, NF = 74; 2n = 56, NF = 72; 2n = 60, NF = 78 değerlerine sahip oldukları belirlendi. Bu karyolojik sonuçlara göre kromozom morfolojileri bakımından Çankırı'dan belirlenen 2n = 54, 2n = 56 ve 2n = 60 kromozom sayılan Çarıkın 'daki Spalax leucodon populasyonlan için yeni değerlerdir. İç ve dış 47 karakter ölçüsünün t-testi analizlerine dayanarak erkek örneklere göre 2n = 54ve 56 formlannm 2 karakter; 2n = 54 ve 60 formlanmn 3 karakter; 2n = 56 ve 60 formlanmn 6 karakter bakımından istatistiki önemde (P < 0,05) farklı olduklan belirlendi. ıııÖZET (devam ediyor) İlave olarak dişi örneklere göre de 2n = 56 ve 60 formlarının 15 karakter bakımından istatistiki önemde (P < 0,05) farklı oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis KARYOLOGICAL AND MORPHOLOGICAL ANALYSIS OF SPALAX L££7C0D0JV NORDMANN, 1840 (MAMMALIA: RODENTIA) POPULATIONS IN ÇANKIRI PROVINCE Kamuran ÇATAKLI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa SÖZEN September 2004,101 Pages The study was performed on the subterranean mole rats of the Spalax leucodon Nordmann, 1840 in Çankın province, and karyotypes of 49 specimens across 18 localities were analysed. It was determined that S. leucodon has 2n = 54, NF = 74; 2n = 56, NF = 72; 2n =60, NF = 78 in specimens analysed from Çankın. According to these karyological findings based on chromosome morphology the diploid chromosome numbers 2n = 54, 2n =56 and 2n = 60 determined here are new for S. leucodon in Çankın.ABSTRACT (continued) It was determined that, based on t-test analysis of 47 internal and external measurements, males of 2n = 54 and 56 forms were significantly different (P < 0.05) in 2 characters; 2n = 54 and 60 in 3 caharacters; 2n = 56 and 60 in 6 caharacters. Additionally, in females, 2n = 56 and 60 were different in 15 caharacters.