Doygun ve yarı doygun daneli malzemelerde gerilme şekil değiştirme ilişkisinin nümerik yaklaşımlarla incelenmesi
Stress strain analysis of saturated and partially saturated granular materials by numerical methods
  1. Tez No: 154843
  2. Yazar: İBRAHİM YİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER FARUK ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, anizotropi, yarı doygun zemin, Finite element method, anisotropy, partially saturated soil. Science
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi DOYGUN VE YARI DOYGUN DANELİ MALZEMELERDE GERİLME ŞEKİL DEĞİŞTİRME İLİŞKİSİNİN NÜMERİK YAKLAŞIMLARLA İNCELENMESİ İbrahim YİĞİT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk ÇAPAR Ağustos 2004, 137 sayfa Bu çalışma da doygun ve yarı doygun daneli zeminlerde gerilme-şekil değiştirme ilişkisi sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu araştırma için bilgisayar programları (ADOZ-U1, ADOZ-D1) kodlanmıştır. Hazırlanan bilgisayar programlan ile yapılan çözümlerin sonuçları ANSYS, SIGMA/W gibi paket programlar ile karşılaştırılmış ve sonuçların bir birine çok yakın olduğu görülmüştür. Araştırma materyali olarak kaba daneli, sıkı, lineer elastik bir malzeme seçilmiştir. Değişik doygunluk derecelerinde, malzemenin elastik parametreleri hesaplanmıştır. Bu değerler kullanılarak doygunluk derecesi ile gerilme-şekil değiştirme arasındaki etkileşim incelenmiştir. Bunun sonucunda, malzemenin doyguna çok yakın olduğu durumlarda doygunluk derecesi özellikle şekil değiştirmelerde büyük farklılıklar oluşturmuştur. Buna ilaveten malzemenin yapısal anizotropisi göz önüne alınarak elastik parametreler tekrar hesap edilmiş ve yapısal anizotropi ile gerilme-şekil değiştirme ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçların, literatürde bulunan önceki çalışmalarla uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis STRESS STRAIN ANALYSIS OF SATURATED AND PARTIALLY SATURATED GRANULAR MATERIALS BY NUMERICAL METHODS Ibrahim Yİ?İT Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Ömer Faruk ÇAPAR August 2004, 137 pages In this study, stress-strain analysis of saturated and partially saturated granular materials is investigated using finite element method (FEM). New computer programs (ADOZ-U1, ADOZ-D1) are coded for this research. Results of analyses obtained from these programs for specific sample problems are compared to those from some FEM programs such as ANSYS, SIGMA/W and the results are seen to be very close. Dense, coarse and linear elastic granular-material is chosen as research material. Elastic parameters of the material are computed at different degrees of water-saturation conditions. Using the parameters, relationship between stress-strain and saturation degree is investigated. As a result of this investigation, it is shown that the magnitudes of strain values are greatly affected by saturation degrees which are very close to fully saturation degree. In addition, elastic parameters of the material are again computed with changing fabric-anisotropy degree and relations between stress-strain and fabric-anisotropy are investigated. It is observed that the results of the research and early works in the literature have a good agreement.