Bazı orkide türlerine ait tohumların simbiyotik ve asimbiyotik olarak çimlendirilmesi ve fide gelişimi
Symbiotic and asymbiotic germination of the seeds of some orchid species and seedling growth
  1. Tez No: 154855
  2. Yazar: ANIL SAZAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN ÖZDENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: orkide, yüzeysel sterilizasyon, çimlenme, fide gelişimi, inorganik azot, orchid, surface sterilisation, germination, seedling growth, inorganic nitrogen
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
BAZI ORKİDE TÜRLERİNE AİT TOHUMLARIN SIMBIYOTIK VE ASİMBİYOTİK OLARAK ÇİMLENDİRİLMESİ VE FİDE GELİŞİMİ ÖZET Bu çalışmada, Spiranthes spiralis (L.) Chevall, Dactylorhiza osmanica (K.I.) Soö var. osmanica ve Dactylorhiza romana (Seb.) Soö subsp. romana Seb. ve Mavri tohumlarının simbiyotik ve asimbiyotik şartlarda çimlenme ve gelişmesi incelenmiştir. Spiranthes spiralis, Dactylorhiza osmanica var. osmanica ve D. romana subsp. romana tohumlarının farklı sodyum hipoklorit solüsyonlarında yüzeysel sterilizasyonu yapılmıştır. En iyi çimlenme ve gelişme için yüzeysel sterilizasyon solüsyonunun konsantrasyonu ve uygulama zamanının, orkide türlerine göre değiştiği belirlenmiştir. Simbiyotik kültür çalışmalarında, Spiranthes spiralis yumrularından izole edilen fungal izolatın, Türkiye orkidelerinden izole edilmiş olan ve yurt dışından sağlanan fungal izolatlann Spiranthes spiralis, Dactylorhiza osmanica var. osmanica ve D. romana subsp. romana tohumlarının çimlenmesi ve fide gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Spiranthes spiralis tohumlarının çimlenmesinde en etkili izolatın Fosml, D. osmanica var. osmanica tohumlarının çimlenmesinde ise en etkili izolatın 624 kodlu fungal izolat olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada kullanılan fungal izolatlarla aşılanan D. romana subsp. romana tohumlarının çimlenmediği görülmüştür. Asimbiyotik çimlendirme çalışmalarında, inorganik azotun orkide tohumlarının çimlenme ve gelişimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. İnorganik azotun S. spiralis türüne ait tohumların çimlenme oranım arttırırken, D. osmanica var. osmanica türüne ait tohumların çimlenme oranını azalttığı belirlenmiştir. Her iki türe ait tohumlarda inorganik azotun fide gelişimi için gerekli olduğu belirlenmiştir. D. romana subsp. romana tohumlan asimbiyotik kültür ortamında çimlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
11 SYMBIOTIC AND ASYMBIOTIC GERMINATION OF THE SEEDS OF SOME ORCHID SPECIES AND SEEDLINDG GROWTH ABSTRACT In this study, germination and development of Spiranthes spiralis (L.) Chevall Dactylorhiza osmanica (K.I.) Soö var. osmanica and Dactylorhiza romana (Seb.) Soö subsp. romana Seb. and Mavri seeds were studied in symbiotic and asymbiotic culture medium. The seeds of three orchid species were treated with different concentration of sodium hypochlorite for surface sterilisation. It was found that for the best germination and seedling growth, concentration of sterilisation solution and application period were not the same for different orchid species. In symbiotic cultures, isolates which were obtained from the other countries and isolated from the bulbs of Spiranthes spiralis and roots of Turkey orchids were tested for their effect on symbiotic germination and development of the Spiranthes spiralis, D. osmanica var. osmanica and D. romana subsp. romana seeds. It was determined that the most effective fungal isolate was Fosml in germination of Spiranthes spiralis seeds and the most effective fungal isolate was 624 in germination of D. osmanica var. osmanica seeds. On the other hand, no germination was possible when the seeds of D. romana subsp. romana infected with the fungal isolates which were used in this study. In asymbiotic cultures, the effect of inorganic nitrogen on germination and development of orchid seeds were tested. It was determined that inorganic nitrogen was enhanced the germination and development of S. spiralis seeds whereas it reduced D. osmanica var. osmanica seeds germination. Inorganic nitrogen showed the stimulating effect on the seedling growth of both species. Seeds of A romana subsp. romana were not germinated in asymbiotic cultures.