Ülkeleri sosyo-ekonomik değişkenler yönünden sınıflandırmada kullanılabilecek en uygun diskriminant fonksiyonlarının belirlenmesi
The determination of the most suitable discriminant functions used for classification of countries in terms of social-economics variables
- Tez No: 154879
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Diskriminant Analizi, Toplam Hatalı Sınıflandırma, Uzaklık, Avrupa Birliği (AB), Discriminant Analysis, Sum Misclassification, Distance, European Union (EU)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
IV ÜLKELERİ SOSYOEKONOMİK DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN SINIFLANDIRMADA KULLANILABİLECEK EN UYGUN DİSKRİMİNANT FONKSİYONLARININ BELİRLENMESİ ÖZET Diskriminant analizi, bir çok değişkenli veri setindeki değişkenlerin iki ve daha fazla gerçek gruba ayrılmasını sağlayan, birimlerin belli sayıda özelliğini kullanarak bu birimlerin optimal düzeyde sınıflanmalarını sağlayacak fonksiyon ya da fonksiyonları türeten bir çok değişkenli istatistiksel analiz tekniğidir. Bu çalışmada, literatürde kullanılan fonksiyon, geometrik ve olasılık temelli diskriminant analiz teknikleri incelendi. Bu tekniklerle elde edilen sonuçların güvenilirliğini ortaya koyan istatistiksel yaklaşımlar verildi. Hatalı sınıflandırmaları minimize eden literatürdeki hatalı sınıflandırma tahmin edicileri ile beraber yeni bir toplam hatalı sınıflandırma olasılığı metodu (Ağırlıklı Toplam Hatalı Sınıflandırma Olasılığı Metodu) verildi. Uygulamada ise Avrupa Birliği'ne üye 27 ülke ile Türkiye'ye ait 25 sosyo-ekonomik değişken kullanılarak kümeleme analizi ve doğrusal diskriminant analizi yardımıyla bu ülkelerin birlik içinde nasıl bir sınıf yapısı ile bir araya geldiği incelendi. Öncelikle, 27 ülke kümeleme analizi ile iki kümeye ayrıldı, kümelerin birbirinden önemli derecede farklı olup- olmadığı incelendi. Daha sonra kümeleme analizi sonuçları esas alınarak diskriminant analizi yapıldı. Diskriminant analizi, önce orijinal veri üzerinde 25 değişkenle daha sonra da kümeleme analizinde ayrımsamaya önemli derecede katkıda bulunan değişkenlerle yapılarak sonuçlar verildi. İkinci olarak aynı istatistiksel analizler veri setindeki cins ve birim farklılıklarının giderildiği standardize edilmiş veri seti üzerinde uygulandı. Her durum için Fisher Lineer Diskriminant Fonksiyonunda yer alan ve ülkelerin sınıflanmasında kullanılan önemli derecede ayrımsamaya katkıda bulunan değişkenler tespit edildi.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF THE MOST SUITABLE DISCRIMINANT FUNCTIONS USED FOR CLASSIFICATION OF COUNTRIES IN TERMS OF SOCIAL-ECONOMICS VARIABLES ABSTRACT Discriminant analysis is a multivariate statistical technique such that helps variables in multivariate data set to be separated into two or more real group and establishes functions which satisfy classification of optimal staged observations by using constant number properties of identifies. In this study, discriminant analysis techniques that are fundamental by functions, geometry and probability used in literature are examined. By these techniques, statistical approximations which determine the reliability of obtained results were interpreted. By giving misclassification estimators in literature minimizing misclassifications, a new sum misclassification probability method (Weighted Sum Misclassification Probability Method) is given. In application, by using 27 member countries from EU and 25 social-economics variables belong to Turkey, with help of cluster analysis and lineer discriminant analysis; how these countries in EU united with kind of class structures is studied. Firstly, 27 countries are separated into sets by cluster analysis. Whether the sets differ by an important degree or not, is examined by multivariate data set. After, discriminant analysis is made by results of cluster analysis. At first the discriminant analysis, is made with 25 variables on original data, and then the analysis is done with variables having an important role in seperation of cluster analysis. Secondly, the same statistical analysis is used on standardized data set lack of observation and kind differences for each situation; variables, which are in Fisher Linear Discriminant Function and used in classification of countries importantly, are found.