İki konak türünün parazitoit Bracon hebetor (Say 1836) (Hymenoptera: Braconidae) erginlerinde, yaşa bağlı olarak total lipit, protein ve glikojen miktarına ve parazitoidin bazı özelliklerine etkileri
Effects of host species on total lipid, protein and glycogen amounts and some characteristics of Bracon hebetor (Say) (Hymenoptera: Braconidae) adults in related to age of parasitoid
  1. Tez No: 154878
  2. Yazar: EYLEM AKMAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM GÜLEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: B. hebetor, konak, ergin öncesi gelişim süresi, verim, eşey oranı, glikojen, protein, lipit, ömür uzunluğu, B. hebetor, host, preadult development period, fecundity, sex ratio, glycogen, protein, lipid, longevity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV İKİ KONAK TÜRÜNÜN PARAZİTOİT Bracon hebetor (SAY) (HYMENOPTERA: BRACONIDAE) ERGİNLERİNDE YAŞA BAĞLI OLARAK TOTAL LİPİT, PROTEİN VE GLİKOJEN MİKTARINA VE PARAZİTOİDİN BAZI ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÖZET İki konak türü [Galleria mellonella (L., 1758) ve Ephestia kuehniella (Zell., 1879)l'nün parazitoit Bracon hebetor (Say, 1836) erginlerinde yaşa bağlı olarak total lipit, protein ve glikojen miktarına ve parazitoidin bazı özelliklerine etkileri araştırıldı. Denemeler, 26±2 °C sıcaklık, % 60+5 bağıl nem içeren ve sürekli olarak 20 wathk floresan ampulle aydınlatılan, laboratuvar şartlarında yapıldı. Konak türü ve parazitoit yaşı, parazitoit B. hebetofun ergin öncesi gelişim süresini, verimim ve eşey oranım etkiledi. G. mellonella üzerinde yetiştirilen ergin parazitoitlerden elde edilen yumurtalarda, yumurtadan ergine kadar olan gelişim süresi, 11-13 gün, E. kuehniella üzerinde yetiştirilen parazitoidlerden elde edilenlerde ise, 12- 14 gün olarak belirlendi. Her iki konak türünde de, parazitoit dişileri yaşlandıkça, elde edilen oğul döldeki dişi oram düştü. Bir, beş ve on gün yaşlı dişi parazitoidlerden, ergin yaşamları süresince; elde edilen dişi basma ortalama ergin sayısı, G. mellonella' da sırasıyla 64, 62 ve 47 olurken, E. kuehniella ' da 47, 45 ve 3 1 oldu. Parazitoidler, konak larvası, bal çözeltisi (%50), konak larvası+bal çözeltisi olacak şekilde, üç farklı besin tipi ile beslendi. Besin tipi, ergin ömür uzunluğunu etkiledi. Dişiler, her üç besin tipinde de erkeklerden daha uzun yaşadılar. G. mellonella üzerinde yetiştirilen ve denenen üç besinden, konak larvası, bal çözeltisi yada konak larvası+bal çözeltisinden biri ile beslenen dişilerde, ortalama ergin hayat süresi sırasıyla 29, 50 ve 34 gün; erkeklerde ise 7, 26 ve 27 gün olarak belirlendi. Buna karşılık, E. kuehniella üzerinde yetiştirilen ve aynı üç besin tipi ile beslenen dişilerde, ortalama ergin hayat süresi sırasıyla 27, 46, 33 gün, erkeklerde ise sırasıyla 6, 26 ve 25 gün olarak belirlendi.Çalışmada kullanılan iki konak türünde, birim ağırlıktaki ve toplam ağırlıktaki, temel madde miktarlarının farklı olduğu belirlendi. E. kuehniella larvalarının her 100 miligramında, G. mellonella larvalarına göre daha fazla miktarda protein, glikojen ve lipit bulunduğu tesbit edildi. E. kuehniella' âdi konak yaş ağırlığının her 100 miligramında ortalama protein, glikojen ve lipit miktarları sırasıyla 3.25, 0.22 ve 7 mg olurken, G mellonella' âz. bu değerler sırasıyla 1.76, 0.09 ve 3.30 mg oldu. Toplam madde yönünden G. mellonella' diki miktarın E. kuehniella 'dan daha fazla olduğu belirlendi. Denenen iki konak türünden birinde ergin öncesi gelişimini tamamlayan parazitoit erginlerinin birim yaş ağırlığındaki temel madde miktarlarının geliştikleri konağa bağlı olarak farklı olduğu belirlendi. E. kuehniella'' da yetiştirilen parazitoitlerin yaş ağırlıklarının 100 miligramında G. mellonella' da yetiştirilenlere göre daha fazla protein ve glikojen bulunurken daha az lipit içerdiği tesbit edildi. Her iki konak türünde yetiştirilen ve bal çözeltisi ile beslenen ergin dişi ve erkeklerde glikojen miktarı yaşla artarken lipit miktarı azaldı. Diğer taraftan protein miktarı yaşa bağlı olarak dişilerde ergin hayatın ilk günlerinde artmış sonra azalmıştır. Erkeklerde azalma tesbit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
VI EFFECTS OF HOST SPECIES ON TOTAL LIPID, PROTEIN AND GLYCOGEN AMOUNTS AND SOME CHARACTERISTICS OF Bracan hebetor (SAY) (HYMENOPTERA:BRACONH)AE) ADULTS IN RELATED TO AGE OF PARASITOID ABSTRACT Effects of two host species [Galleria mellonella (L., 1758) and Ephestia kuehniella (Zell., 1879)] on total lipid, protein and glycogen amounts and some biological characteristics, such as development period, fecundity and sex ratio, of parasitoid Bracon hebetor (Say) adults were investigated in relation to parasitoid age. Studies were carried out under the continuously illuminated laboratory conditions at 26±2 °C temperature and 60±5 % relative humidity. Illumination was done with 20 W. fluorescent bulbs. Host species and parasitoid' s age effected the preadult development time, fecundity and sex ratio of B. hebetor. The time required for development from egg to adults were 11-13 days for the eggs obtained from parasitoid adults reared on G. mellonella and 12-14 days for E. kuehniella. Depending on female age female ratio in the progeny were changed. The mean adult progeny produced on G. mellonella by a female of one, five or ten-day-old adults were 64, 62 and 47 respectively. However the same values for adults reared on E. kuehniella were 47, 45 and 31, respectively. Parasitoids were fed with one of the three different food types contained host larvae, honey solution (50%) and host larvae plus honey solution. The food type effected the adult longevity. Females fed with all food types lived longer than males. Mean adult longevity of females reared on G. mellonella and fed only with host's larvae or 50% honey solutions or host larvae plus honey solution were 29, 50 and 34 days, in males they were 7, 26 and 27 days, respectively. However, the adult longevity for the females reared on E. kuehniella and fed with the same three food types were 27,vn 46 and 33 days, respectively. These values for males were found as 6, 26 and 25 days, respectively. Two host species used in tests were different each other according to main substances in totally and every unit weight of them. It was estimated that of 100 mg of E. kuehniella larvae had much more protein, glycogen and lipid than the same amount of G. mellonella larvae. The mean amounts of protein, glycogen and lipid in per 100 mg weight of E. kuehniella were 3.25, 0.22 and 7 mg, whereas the same means for G. mellonella werel.76, 0.09 and 3.30 mg, respectively. Parasitoid adults reared on one of the two host species contained different amounts of main substances in every unit weight of parasitoid. Parasitoids reared on E. kuehniella had more protein and glycogen and less lipid in per 100 mg of weight than those reared on G. mellonella. In adult females and males reared on the both host species and fed with honey solution, the amounts of glycogen increased and the amounts of lipid decreased as the adult aging. On the other hand, in females the amounts of protein increased at the beginning of adult life and then decreased. There were no decrease at the amount of protein in males.