Güç sistemlerinde yeni kontrol yöntemlerinin uygulanması
Application of new control techniques to power systems
  1. Tez No: 154900
  2. Yazar: ERTUĞRUL ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN KOCAARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki bölgeli elektriksel güç sistemi, yük-frekans kontrolü, bulanık mantık kontrolör, Pl kontrolör, Two area electrical power system, Load-frequency control, Fuzzy logic controller, PI controller
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezde, öncelikle klasik kontrol yöntemi olan Pl kontrolör ile tek ve iki bölgeli bir güç sisteminin yük-frekans çıkış karakteristiğinin kontrolü simülasyon yapılarak MATLAB 6.0-Simulink yazılımıyla incelenmiştir. Sistemin çalışma yapısının yanında, kullanılacak olan programında nasıl işlediği görülmüştür. Sonrasında sistemin yük- frekans kontrolü, uzman sistemler olarak ta bilinen bulanık mantık kontrol tekniği ile incelenmiş ve ek olarak kazancı bulanık mantık ile ayarlanmış bir Pl kontrolörle de sistem kontrol edilerek geleneksel kontrol teknikleri ile uzman kontrol tekniklerinin hem karşılaştırılmaları yapılmış, hem de beraber kullanımının yararları incelenmiştir. Gelecekte yapay sinir ağları kontrol tekniği ile de aynı sistemin kontrolünün yapılması düşünülmekte ve metotların karşılaştırılması ileride bu alanda çalışma myapacak araştırmacılara önerilmektedir. Bu çalışmada, gerçekleştirilen simülasyonların akış şemaları ve sonuçları karşılaştırılmalı olarak bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, initially a conventional PI control technique was investigated for load-frequency control (LFC) in a single and a two area electrical power system with MATLAB 6.0-Simulink software. Hence, besides the power system operation conditions, the software has been investigated. Following, advanced control techniques were applied to the systems. Fuzzy logic control technique was chosen for this purpose. Additionally, a fuzzy gain scheduling PI controller was used for LFC in the systems. Comparison between conventional and advanced control techniques has been made in the power systems. As a future, an artificial neural Networks controller may be applied to this systems. This is especially recommended for the researchers who are studied vrelated to this subjects. All the simulation results and block diagrams were given in this research.