Marmara ve Dağyaka numunelerinin eşdeğer doz hesaplarında kullanılan a-parametrelerinin belirlenmesi
Determination of the a-parameters of the Dağyaka and Marmara samples using equalent dose calculation
- Tez No: 154917
- Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN ULUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OSL, a-parameter, lüminesans, beta-dose IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET MARMARA ve DAĞYAKA NUMUNELERİNİN EŞDEĞER DOZ HESAPLARINDA KULLANILAN a-PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ TÜRKÖZ, Mustafa B. Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. İhsan ULUER Haziran 2004, 48 sayfa Bu çalışmada, lüminesans sinyallerinin azalma hızını temsil eden a-parametresi iki farklı örnek kullanılarak incelenmiştir. Örneklerden birisi çok miktarda deniz ürünü fosillerinin bulunduğu Orta Anadolu/Dağyaka (dağ.03) bölgesinden diğeri de Kuzey Anadolu/Marmara (mar.03) denizinden alınmıştır. Bu örneklere önce doğal (laboratuar dozu verilmeden) daha sonrada farklı laboratuar radyasyon dozlan verilerek; önısıtma/ölçüm ve doz/önısıtma/ölçüm çevrimleri farklı sayma süreleri için tekrarlanmıştır. Sayımlar sonucunda alınan veriler değerlendirilerek a-parametreleri hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Kısasayma süreleri için bulunan a-değerleri daha sağlıklı sonuçlar vermektedir; laboratuvar dozu ile de önemli ölçüde değişmektedir. Eşdeğer doz tespitinde lüminesans sayımlanna düzeltme işlemi uygulanırken doz verilmiş durumlar için a-değerleri kullanılmalıdır. Anahtar Kelimeler : OSL, a-parametresi, lüminesans, beta-doz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION of the a-PARAMETERS of the DAGYAKA and MARMARA SAMPLES USING EQUALENT DOSE CALCULATION TÜRKÖZ, Mustafa B. Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Physics, M. Sc. Thesis Supervisor : Prof. Dr. İhsan ULUER June 2004, 48 pages In this work the a-parameters which show decrease in the speed of the luminescence signal; were investigated using two samples, one of the samples was from Middle Anatolia Dağyaka region and the other one was from North Anatolia/Marmarian Sea. When the samples are given beta doses the a-value was found to be different from that of the natural form of samples. The procedures of preheat/measurement and dose/preheat/measurement were repeated for the natural and beta-added forms of the samples at the different infrared-stimulation time. Utilizing the result of the stimulation a-parameters it is found that for the short stimulation times give more realiable results and it mchanges with the laboratory doses. That is a-value is dose-dependent in the sample tested and in correction procedures the a-value calculated using dose- induced sample should be considered for Equalent Dose (ED) determination using a single aliquot tablet.