Microtus guentheri (Danford ve Alston, 1880)'nin dişlerinde yaş varyasyonları (Mammalia: Rodentia)
The tooth variation in Microtus guentheri (Danford ve Alston, 1880)(Mammalia: Rodentia)
  1. Tez No: 154918
  2. Yazar: LÜTFİYE DUMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURSEL AŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Microtus guentheri, molar, mine üçgeni, varyasyon, Türkiye. 11, Microtus guentheri, molar, enamel triangle, variation, Turkey. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Microtus guentheri (DANFORD ve ALSTON, 1880)'NİN DİŞLERİNDE YAŞ VARYASYONLARI (MAMMALIA: RODENTIA) DUMAN, Lütfıye Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nursel AŞAN Şubat 2004, 66 sayfa Bu araştırma 2001-2003 yıllan arasında Kırıkkale'nin çeşitli ilçelerinden toplanan 89 Microtus guentheri örneğinin molar diş ölçülerine dayanmaktadır. Molar dişlerden 14 ölçü alınmıştır. Örnekler yavru, genç ve ergin olmak üzere üç yaş grubunda incelenmiştir. Yavru örnekler ise kıllanmamış, orta derece kıllanmış ve tam kıllanmış olmak üzere ayrılmıştır. Kıllanmamış yavrularda molar dişlerin alveolar boşluklarının belirgin olmadığı, orta derece kıllanmış ve tam kıllanmış yavrularda alveoler boşlukların belirginleştiği, M, Mı ve M, M2'nın çıkmaya başladığı fakat M ve Ms'ün ise henüz çıkmadıkları tespit edilmiştir.Genç ve ergin örneklerin M1, M2, M3 ve Mı, M2, M3 dişlerinin çiğneme yüzeyindeki mine kıvrımlarının sayısında ve mine üçgenlerinin şeklinde yaşa bağlı varyasyonlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TOOTH VARIATION IN Microtus guentheri (DANFORD and ALSTON, 1880) (MAMMALIA: RODENTIA) DUMAN, Lütfiye Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nursel AŞAN February 2004, 66 pages This study is based on the characteristics of molars of 89 Microtus guentheri specimens collected from the various districts of Kırıkkale province between 2001- 2003 years. 14 measurements were taken from the molars. The specimens were examined as three age groups; infant, juvenile and adult. The infant specimens were divided into non-haired, moderately haired and fully haired groups. It was determined that in non-haired infants the alveolar cavity were not pronounced however in moderately and fully haired infants the cavities were well pronounced; M1, Mi and M2, M2 were began to rise but M3 and M3 have not been rised yet. 111Variations depend on age were found in the number of the outlines of enamel on chew surfaces as well as the shapes of the enamel triangles of M1, M2, M3 and Mi, M2, M3 in the juvenile and adult specimens.