Morchella conica pers. vegetatif misel gelişiminde bazı karbonhidratların etkisi
The effect of carbohydrates on the vegetative mycelium of Morchella conica pers.
  1. Tez No: 154919
  2. Yazar: EMİNE GÜNSELİ ÜREGEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PERİHAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Morchella conica, misel etkileşimi, karbonhidrat, sklerotial oluşumlar, Morchella conica, mycelium interactions, carbohydrates, sclerotial formations. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Morchella conica Pers. Vegetatif Misel Gelişiminde Bazı Karbonhidratların Etkisi ÜREGEN, Emine Günseli Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yard. Doç. Dr. Perihan Güler Şubat 2004, 106 sayfa Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yetişen Morchella conica Pers.'nın misel etkileşimleri, glikoz, sükroz, maltoz ve nişastanın misel gelişimlerine olan etkileri ile sklerotial oluşumları incelenmiştir. Değişik konsantrasyonlarda ki farklı karbonhidratların ilavesi ile hazırlanan katı besiortamları üzerinde geliştirilen vegetatif misellerin radyal büyüme hızları kriter alınarak, elde edilen veriler grafiklendirilmiş ve istatistiksel analizleri yapılmıştır. Kontrol grubu ve karbonhidrat ilavesiyle zenginleştirilmiş besiyerlerinde en iyi sonuç nişasta ilavesi sonucunda gözlenmiştir.Yaşam döngüsünün önemli bir kısmını oluşturan sklerotial yapılar morfolojik olarak incelenmiş, ışık ve Scanning Elektron Mikroskobunda(SEM) anatomik yapıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Some Carbohydrates on the Development of Vegetative Mycelium of Morchella conica Pers. ÜREGEN, Emine Günseli Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Perihan Güler February 2004,106 pp. In this study, the mycelium interactions of Morchella conica Pers. naturally grows in Turkey, the effects of glucose, sucrose, maltose and starch on mycelium growth and sclerotial formations were investigated. Radial growth speeds of vegetative mycelium development on the agar media with the addition of different carbohydrates having different concentrations were characterised grafically and statistical analysis were performed. Among the control group and carbohydrate enriched agar media environment, the best result is obtained in the addition of starch. UISclerotial formations composing an important part of life cycle were morphologically investigated and their anatomic structures were determined using light and Scanning Electron Microscope(SEM).