Dinek Dağı (Kırıkkale) florası
Flora of Dinek Mountain (Kırıkkale)
- Tez No: 154926
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGİN HAMZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kırıkkale, Dinek Dağı, Flora, Kınkkale, Dinek Mountain
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET DÎNEK DAĞI (KIRIKKALE) FLORASI DEMİR, Selman Ali Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Ergin HAMZAOĞLU OCAK 2004, 93 sayfa Dinek Dağı florası araştırmacının 2001 - 2002 yıllan arasında topladığı 1616 örneğe dayanmaktadır. Bu çalışmada 60 familya ve 256 cinse ait 547 tür, 8 alttür ve 2 varyete olmak üzere toplam 557 takson tespit edilmiştir. En çok tür içeren familyalar Asteraceae (79 tür), Fabaceae (67 tür), Poaceae (39 tür), Brassicaceae (38 tür) ve Caryophyllaceae (37 tür)' dir. En çok tür içeren cinsler ise Astragalus (20 tür), Silene ve Trifolium (11 tür), Ranunculus ve Alyssum (9 tür)' dur. Bitki coğrafyası elementlerinin bölgelere göre dağılımı Îran-Turan elementleri 136 (% 24.4), Akdeniz elementleri 43 (% 7.7), Avrupa-Sibirya elementleri 37 (% 6.6) ve bilinmeyenler 341 (% 61.2)'dir. Alanda 83 (% 14.9) endemik takson vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLORA OF DİNEK MOUNTAIN (KIRIKKALE) DEMİR, Selman Ali Kınkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M. Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ergin HAMZAOGLU January 2004, 93 pages The flora of Dinek Mountain is based on the collections 1616 specimens made by the researcher from between years 2001 and 2002. In this study, 557 taxa including 547 species, 8 subspecies and 2 varieties belonging to 256 genera and 60 families are determined. The largest families are Asteraceae (79 species), Fabaceae (67 species), Poaceae (39 species), Brassicaceae (38 species) and Caryophyllaceae (37 species). The largest genera are Astragalus (20 species), Silene and Trifolium (11 species), Ranunculus and Alyssum (9 species). The distribution of phytogeographical elements are Irano-Turanian 136 taxa (24.4 %), Mediterranean 43 taxa (7.7 %), Euro-Siberian 37 taxa (6.6 %) and unknown 341 taxa (61.2 %). In the area, there are 83 endemic taxa (14.9 %).