Erciyes Dağı ve çevresinde yetişen bazın geven (Astragalus L.) taksonlarının ve bunların yetiştiği toprakların selenyum içeriği
Selenium contents of locoweed (Astragalus L.)taxa grown in Erciyes Mointain and its environment. and their grown soils
- Tez No: 197247
- Danışmanlar: Y.DOÇ. DİLEK DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Astragalus, Selenyum, Erciyes Dağı, Biyolojik indikatör, Akümülasyon, Astragalus, Selenium, Erciyes Mountain, Biologic indicator, Accumulation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ERCİYES DAĞI VE ÇEVRESİNDE YETİŞEN BAZI GEVEN (Astragalus L.)TAKSONLARININ VE BUNLARIN YETİŞTİĞİ TOPRAKLARIN SELENYUMİÇERİĞİKadiriye URUÇErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2005Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Dilek DEMİREZENÖZETBu çalışmada, volkanik özelliklerle karakterize edilen Erciyes Dağı ve çevresinden toplanantoprak ve 25 farklı Astragalus (geven) türlerinin selenyum konsantrasyonları ICP-OESkullanılarak tespit edildi. En yüksek Se konsantrasyonu Astragalus angusfolius. Lam. var.angustifolius ve Astragalus lineatus Lam.'da bulundu. Astragalus lineatus Lam.'un bitkibünyesinde , Astragalus caspicus Bieb.'dan daha fazla selenyum biriktirdiği belirlendi.Topraktaki ve bitkideki Se konsantrasyonu arasında pozitif korelasyon olduğu ve genellikleAstragalus türlerinin yaprak ve gövdesinde biriken selenyum konsantrasyonununköklerdekinden daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Astragalus angusfolius. Lam.var. angustifolius, Astragalus lineatus Lam. ve Astragalus acmophyllus Bunge. türleriçevredeki selenyum miktarının tayininde biyolojik indikatör olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SELENIUM CONTENTS OF LOCOWEED (Astragalus L.) TAXA GROWN INERCIYES MOUNTAIN AND ITS ENVIRONMENT, AND THEIR GROWN SOILSKadiriye URUÇErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. S. Thesis, July 2005Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dilek DEMİREZENABSTRACTIn this study, selenium concentrations in 25 different species of Astragalus (geven) and soilcollected from Erciyes Mountain which is characterised by volcanic events and itsenvironment were determined by using ICP-OES. Considerably higher contents of Se werefound in Astragalus angusfolius. Lam. var. angustifolius and Astragalus lineatus. Thestructure of Astragalus lineatus Lam. accumulate selenium more than those of Astragaluscaspicus Bieb. Strong positive correlation was found between concentrations of Se in soil andin plants and leaves and shoots of Astragalus sp accumulated more selenium than thecorresponding roots, generally. As a result, the species of Astragalus angusfolius. Lam. var.angustifolius, Astragalus lineatus Lam. ve Astragalus acmophyllus Bunge. can be used asbiological indicators while determining levels of selenium in environment.