Peace building after humanitarian intervention: The case of Bosnia and Herzegovina
İnsani müdahale sonrası barış inşası: Bosna Hersek örnek olayı
  1. Tez No: 161321
  2. Yazar: DİLEK LATİF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Barış inşası, insani müdahale, barış inşa araçları: yönetim ve güvenlik reformları, çatışma sonrası seçimler, insan haklan, mültecilerin geri dönüşü, sivil toplum, Bosna Hersek, Dayton Barış Anlaşması, Kosova ve BM GK Karan 1244. vu, Peace building, humanitarian intervention, instruments of peace building: governance and security sector reform, post-conflict elections, promotion of human rights, return of refugees, civil society development, Bosnia and Herzegovina, Dayton Peace Agreement, Kosovo and UN Security Council Resolution 1244
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
ÖZ İNSANİ MÜDAHALE SONRASI BARIŞ İNŞASI: BOSNA HERSEK ÖRNEK OLAYI Latif, Dilek Doktora, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. İhsan D. Dağı Ağustos 2005, 379 sayfa. Bu tez, insani müdahale sonrası barış inşa etme sürecini incelemektedir. İnsani müdahaleyi takip eden barış inşasının uygulanabilirliğini sorgulayarak bunu kavramsallaştırmaktadır. Bugünkü barış inşası yaklaşımındaki eksiklikleri belirlemenin yanı sıra, birçok barış ve uzlaşma aracının zayıflıklarım Bosna Hersek örnek olayı üzerinde göstermektedir. Ayrıca, edinilen tecrübenin başarıyı artıran bir öğrenme süreci olduğunu var sayan mevcut uygulamanın sakıncalarına dikkat çekmektedir. Örnek olaylar temelinde genel stratejiyi oluşturan bütün barış inşa araçlarının olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendiren kapsamlı bir yaklaşım eksikliği vardır. Siyaset üretimine katkı odaklı araştırma fazlalığı olmasına rağmen böylesi karmaşık bir konuda analiz yapan akademik çalışmalar cılız kalmıştır. Bu bağlamda, tezin katkısı geniş bir çerçeveden tüm resmi gösterip, savaş yorgunu toplumlarda barış inşa sürecinin uygulanabilirliğini sorgulamaktır. Böylece, barış inşa operasyonları üzerindeki çalışmaları zenginleştirmektir. Uluslararası toplumun bu konudaki yaklaşık on yıllık çabalan sonrası Bosna- Hersek'te barışın kurumsallaşmaktaki fiyaskosu, geleneksel barış inşası anlayışının vıbaşarısızlığını ortaya çıkarmaktadır. Bu tez aynı zamanda Kosova'daki girişimin de benzer stratejinin ürünü olduğunu, pratikte aynı yetersiz yöntemlerin tekrarlandığını ve Bosna'da kazanılan tecrübeye rağmen Kosova'daki sorunlara çare bulunamadığım tespit etmektedir. Özetle, bu çalışma, siyaset üretme ötesinde, yeni bir yaklaşımın ve alternatif bir barış inşa stratejisinin kaçınılmazlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PEACE BUILDING AFTER HUMANITARIAN INTERVENTION: THE CASE OF BOSNIA AND HERZEGOVINA Latif, Dilek Ph.D., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. İhsan D. Dağı August 2005, 379 pages. This dissertation analyzes peace building process after humanitarian intervention. It conceptualizes peace building through questioning the feasibility of peace building following a humanitarian intervention. Addressing the deficiency of contemporary peace building approach, this thesis indicates the shortcomings of the various instruments of peace building in contributing peace and reconciliation on the case of Bosnia and Herzegovina (BiH). Besides, it shows the drawbacks of the current practice that peace building is a learning process, which employs the lessons learnt to advance the efficiency of peace building process. There is a lack of comprehensive approach to peace building, based on case studies, evaluating the shortcomings and merits of all the instruments of peace building that provides a general strategy. Despite abundancy of policy oriented research to contribute policy making, academic work to analyze such a complicated phenomena has been frail. Within this context, contribution of the dissertation is to demonstrate the entire picture and question viability of the peace building process in war-torn societies. Therefore, it is enriching the study on the peace building operations. IVFailure of institutionalization of peace in BiH after almost a decade of rigorous peace building efforts of the international community shows the fault of the mainstream understanding of peace building. The dissertation also unveils that engagement in Kosovo is the product of a similar strategy, which in practice either repeated the same fruitless methods or tried to build on the experience obtained in Bosnia but failed to heal up the troubles and challenges faced in Kosovo. Overall, the study points out the inevitability of a novel approach and an alternative peace building strategy beyond the policy-related focus.