Development of Turkish Electronics Industry and integrating Turkey to information society
Türk Elektronik Sanayi'nin gelişimi ve Türkiye'nin bilgi toplumuna entegre edilmesi
- Tez No: 154946
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK YARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Türk Elektronik Sanayi, Bilgi Toplumu, Eylem Planı iv, Turkish Electronics Industry, Information Society, Action Plan m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET TÜRK ELEKTRONİK SANAYİ'NİN GELİŞİMİ VE TÜRKİYE'NİN BİLGİ TOPLUMUNA ENTEGRE EDİLMESİ Boydak, Yaprak Burçak Son birkaç yıl, gelişmiş dünyanın endüstriyel görünümündeki büyük bir transformasyona şahitlik etmiştir. Telekomünikasyon liberalizasyonu, İnternetin patlayan büyümesi, bilgisayar, medya ve telekomünikasyon firmalarının büyüyen birleşme eğilimleri tek bir şeyi işaret etmektedir - bilgi toplumunun doğuşu. Bu çalışmanın amacı, Türk Elektronik Sanayinin geçmişteki ve günümüzdeki durumuyla ilgilidir. Görülmüştür ki Türk Elektronik Sanayindeki trendler belli dalgalanmalar sergilemiştir. Diğer bir deyişle, kimi zaman Türkiye mucizeler yaratmış ve kimi zamansa Elektronik Sanayisini kurarken inanılmaz hatalar yapmıştır. Genel bir inanış odur ki Türkiye, Elektronik yada son zamanlardaki deyimiyle Bilgi ve Komünikasyon trenini kaçırmıştır ancak bu tezin yazarı, Türkiye'nin bilgi toplumu olmak için hala bir şansı olduğuna dair tersi bir inanışa sahiptir. Bu konudan hareketle Türkiye'yi bilgi toplumuna entegre edecek bir eylem planı için çeşitli önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF TURKISH ELECTRONICS INDUSTRY AND INTEGRATING TURKEY TO INFORMATION SOCIETY Boydak, Yaprak Burçak The last few years have witnessed a huge transformation in the industrial landscape of the developed world. Telecommunication liberalization, the explosive growth of the Internet, a growing tide of mergers between computer, media and telecommunications companies etc. all point to one thing - the birth of the information society. The aim of this study deals with the past and present situations of Turkish Electronics Industry. It is observed that, trends in Turkish Electronics Industry exhibited certain fluctuations. In other words, there were times that Turkey made miracles and times that she made unbelievable mistakes in establishing her Electronics Industry. There is a general belief that Turkey has missed the chance of catching the train of Electronics or recently so called the ICT (Information and Communication Technologies) but the author of this thesis has a contrary belief that Turkey has still the chance of becoming an information society. Regarding to that issue, several proposals are also made for an action plan for integrating Turkey with the information society.