Kentsel kalitenin yükseltilmesinde bir araç olarak estetik değerler: Beyoğlu örneği
Aesthetic values as a tool of ingreasing urban quality: An example of Beyoğlu
- Tez No: 154948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Peyzaj, Kentsel Kalite, Yaşam Kalitesi, Estetik, Cephe, Urban Landscape, Urban Quality, Life Quality, Aesthetic and Frontage. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Kentlerin çoğu kuruldukları, oluşmaya başladıkları zamanlardan günümüze dek çok çeşitli değişimler geçirmişlerdir. Kent peyzajında ve morfolojisinde meydana gelen bu değişimler olumlu veya olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmışlar ve çıkartmaya devam etmektedirler. Kent formunun değişimi ile kentsel kimlik de değişime uğramaktadır. Kimliğin yanı sıra insanların yaşam çevresini oluşturan kentin fizikî yapısındaki bu değişim, kent mekanının kalitesini de etkilemektedir. Söz konusu bu kalite, mimari öğelerle değer kazanmaktadır. İnsanların çeşitli ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan mimari yapılar ve kentsel mekanlar, yaşam kalitesinin oluşumunda temel etmenlerdir. Çoğu zaman bu öğeler oluşturulurken estetik değerler göz ardı edilir ve ortaya çıkan ürün görsel açıdan pek de tatminkar olmayan özellikler içerir. Dolayısıyla bu şekilde tasarlanan öğeler, kentlerin görsel açıdan, kalitesiz mekanlardan ve yapılardan oluşmasına yol açar. İnsanların yaşam çevrelerinin yaratılmasında gözlenen bu tür olumsuz gelişmelerin önüne geçmek, ancak ve ancak söz konusu bu bölgelerin rehabilite edilmesi ile mümkün olacaktır. Daha yaşanılır, yüksek standart ve kaliteye sahip mekanlar yaratılarak, yapılara kimlik kazandırılarak yapılacak tasarım çalışmalarında, yaşayanların da istek ve taleplerinin göz önünde bulundurulması hedeflenen sonuca ulaşmakta başarı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Most of cities have been changing since their foundations. These changes in landscape and morphology of cities have been generating some negative and positive results. If the form of a city changes then the urban identity of that city changes. Apart from urban identity, variation in physical structures of a city, which is the living place for people, also affects the quality of urban places. This quality becomes more valuable with architectural objects. Architectural buildings and urban spaces, those built and formed through needs of people, are essential elements in the formation of quality of living. Mostly, when creating these elements esthetic aspects are not considered and then the results do not have satisfactory physical characteristics. Therefore, elements designed in this way causes cities to be formed from places and buildings having low physical appearance quality. Preventing these types of negative effects in creating living places for people can be provided only with rehabilitation of those. While creating places more livable, having high standards of quality, and making design projects to give buildings their own identities, considering the ideas and demands of people living there would be better for having the targeted outcomes.