Fitoplankton (Microcystis aeruginosa) ve zooplankton (Daphnia magna) kültür ortamında biyokimyasal parametrelerin zamana bağlı değişimleri
Time-dependent variations of biochemical parameters in a culture medium containing phytoplankton (Microcystis aeruginosa) and zooplankton (Daphnia magna)
- Tez No: 154995
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Microcystis, Daphnia, besin tuzlan, birincil tüketiciler, Microcystis, Daphnia, nutrients, primary consumers. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZ Bu çalışmada, fitoplankton {Microcystis aeruginosa) ve zooplankton (Daphnia magna) içeren, termostattı bir kültür ortamında biyokimyasal parametreler ve hücre bolluklarının zamana bağlı değişimleri incelenmiştir. Sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, karbonat alkalinitesi, nitrit, fosfat ve silikat iyon seviyeleri ile planktonik organizmaların bollukları kültür ortamında haftada üç gün olmak üzere periyodik olarak izlenmiştir. Deneme süresince fitoplankton hücre bolluğunda ve buna bağlı olarak pH ve nitrit derişimlerinde artışlar gözlenirken, ortamın alkalinite değerlerinde azalmalar gözlenmiştir. Fitoplankton hücre bolluğunun en yoğun olduğu bir zamanda ortama tanıtılan zooplankton populasyonu (Daphnia magna), fitoplankton populasyonunun yaklaşık % 65' ini 2 gün içinde tüketmiştir. Bununla beraber, Daphnia' run otlama baskısının tetiklediği Microcystis aeruginosa' ların toksik madde salgılayışları, kültür ortamındaki tüm zooplankton populasyonunu 2 gün içinde kırıma uğratarak yok olmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, time-dependent variations in the basic biochemical parameters and cell abundancies in a termostated culture medium containing phytoplankton (Microcystis aeruginosa) and zooplankton (Daphnia magna) were investigated. Besides temperature, dissolved oxygen, pH, carbonate alkalininty, nitrite, phosphate and silicate ion levels, abundancies of planktonic organisms in the culture medium were traced periodically three times in a week. It has been observed that, while the phytoplankton abundancy and, related pH and nitrite levels have increased during the test period, alkalinity values of the medium have decreased detectably. Introduction of a zooplankton population (Daphnia magna) to the phytoplankton population (Microcystis aeruginosa) at the time of maximum cell abundancy, has resulted a decrease in phytoplankton population by nearly % 65 within two days of introduction. However, due to toxic excreations of Microcystis aeruginosa, triggered by the grazing pressure of Daphnia magna, nearly whole population of zooplankton have extinguished in the culture medium within two days.