Restructuring of the economy and merger activities
  1. Tez No: 15500
  2. Yazar: ZERRİN ÖZTİMUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kriz, yeniden yapılanma, satınalmalar, şirket birleşmeleri, crisis, restructuring, acquisitions, mergers
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
EKONOMİNİN YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ VE ŞİRKET BİRLEŞMELERİ Zerrin Öztimur Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bolünü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Assoc. Prof -Dr. Ayda Er aydın Eylül, 1991, 312 Sayfa ÖZET ~ Bu tez Türkiye'de ekonomik çevrenin yeniden yapılanma süreci içerisinde nasıl bir değişim evresi geçirdiğini ve firma-birleşme eğilimlerinin bu süreç içerisindeki dinamiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle; ilk önce birleşmelerin sektörel ayırımı daha sonra imalat sanayi ve servis sektörlerinden seçilen firmaları kapsayan bir analiz yapılmıştır. Tez kriz ve ekonominin yeniden yapılanması ile ilgili teorilerin içeriğini belirlemiş; yeniden yapılanma taktiklerinden biri olarak seçilen firma birleşme eğilimlerinin çeşitlerini ve firmaları birleşmeye iten finansal ve f inansal olmayan motivasyonları ortaya koymuştur. Ayrıca, firma birleşmelerinin istatistiksel analizi ile firma birleşme çeşitleri ve mekansal özellikleri ve sonuç olarak bu analize dayanarak tespit edilen firmalarla yapılan görüşmelerle, firma birleşmelerinin arkasındaki motivasyonlar belirlenmiştir. İstatistiksel analiz; firma birleşme eğilimlerinin imalat sanayi ve hizmetler sektöründe genelde aynıkentlerde yerleşmiş bulunan firmalar arasında ve yatay birleşme biçiminde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Firmaları birleşmeye iten nedenler açısından; yüzyüze yapılan görüşmelerde, Türkiye'de aynı holding çatısı altında ve genelde finansal zorluk içerisinde bulunan firmalar arasında birleşmelerin yapıldığı görülmektedir. Diğer bir deyişle; firmaları birleşmeye iten niceliksel ve niteliksel faktörlerin oluşturduğu synergistik amaçlı birleşme modeli gözlenememiştir. Ancak macro ve micro düzeyde; firmaları finansal yönden kendi kendine yetebilecek düzeye ve rekabetçi bir yapıya kavuşmalarını sağlayıcı ekonomik ve sosyal politikaların geliştirilmesiyle, ilerde synergistik amaçlı birleşme modelleri oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
RESTRUCTURING of THE ECONOMY AND MERGER ACTIVITIES Zerrin öztimur Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof -Dr. Ayda Er aydın September, 1991, Page 312 ABSTRACT This thesis aims at evaluating which variation stage of the economic milieu has passed through the restructuring process and the dynamics of the mergers in the restructuring process. Due to this, firstly the sectoral seperation of the mergers, afterwards, the analysis which includes the merging firms chosing from the manufacturing industry and service sectors are made. It specifies the main framework of the theories about the crisis and the restructuring process and also puts forward the types of the mergers which are being one of the restructuring tactics and the financial and non-financial motivations which force the firms to merge. Furthermore, the types and spatial characteristics of the mergers by the means of the statistical analysis of the mergers and finally, the motivational factors behind the mergers by interviews with the chosen merging firms depending on this statistical analysis are identified. The statistical analysis has indicated that the merger tendencies are generally realized between the firms both which are located in the same cities and which are iiiincluded in the same sectors especially in the manufacturing industry and service sectors as the type of the“horizontal mergers”. With respect to the motivational forces; by the face to face interviews, it has been seen that the mergers in Türkiye are realized between the firms which are the parts of the same holding company and in the difficult financial conditions. On the other hand, it has not been observed any merger model which aims at“synergism”which is created by the quantitative and the qualitative factors. However; there will be a possibility of appearing the synergistic merger models in the future by improving the economic and social policies at the macro and micro level which enable the firms to reach a self- sufficient and competitive structure in respect of the financial issues.