Etlik piliç üretiminde altlık olarak fındık zurufu ve talaşın farklı kalınlıklarda kullanılmasının verim ve altlık özelliklerine etkileri
Effects of using hazelnut husks and wood shaving as litter at different deepnesses on performance and litter properties in broiler rearing
- Tez No: 155041
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA SARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Altlık kalınlığı, altlık tipi, broiler performansı, altlık özellikleri, litter deepness, litter type, broiler performance, litter properties
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ETLİK PİLİÇ ÜRETİMİNDE ALTLIK OLARAK FINDIK ZURUFU VE TALAŞIN FARKLI KALINLIKLARDA KULLANILMASININ VERİM VE ALTLIK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışma talaş, fındık zurufu ve %50talaş+%50fındık zurufu karışımının farklı iki kalınlıkta (4 cm-8 cm) kullanımının etlik piliç performansı ve altlık özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Talaş, fındık zurufu ve %50 talaş+%50fındık zurufunda canlık ağırlık ortalamaları sırasıyla 2924.2±26.7, 2870.6±30.3 ve 2831.0±30.3 g olarak gerçekleşmiş ve altlık tipinin canlı ağırlık ortalamaları üzerindeki etkisi önemli bulunurken (PO.05) altlık kalınlığının canlı ağırlık ortalaması üzeride önemli farklılığa sebep olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Kesim yaşındaki piliçlerin yem tüketimleri talaş, fındık zurufu ve %50talaş+%50fındık zurufunda sırasıyla 4986.9±48.65, 4878.3±77.67 ve 4798.6±49.10 g olarak belirlenmiştir. 1. hafta dışında deneme süresince altlık tipi ve kalınlığının yem tüketimi üzerinde önemli farklılığa sebep olmadığı görülmüştür (P>0.05). Yemden yararlanma oranı aynı sıra ile 1.70±0.021, 1.69±0.012 ve 1.69±0.010, yaşama gücü ise %99.39, %96.89 ve %100 olarak bulunmuş, altlık tipi ve altlık kalınlığının yemden yararlanma oranı ile yaşama gücü özelliklerine önemli etkisinin olmadığı gözlenmiştir (P>0.05). Karkas ağırlığı 2160.1±50.93, 2081.9±42.08 ve 2132.6±52.65 g; açlık periyodu canlı ağırlık kaybı %2.4±0.46, %2.4±0.21 ve %2.4±0.17 olarak gerçekleşmiş ve gruplar arasında önemli farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Karkas randımanı sırasıyla %74.0±0.33, %72.9±0.33 ve %73.5±0.31 olarak tespit edilmiş ve gruplar arasında farklılık önemli bulunmuş (P0.05). Yenilebilir iç organlar ağırlıkları 94.1 ±2.31, 93.1 ±2.68 ve 96.4±2.79 g; abdominal yağ 72.6±3.37, 78,4±5,05 ve 70,3±3,43 g (P>0.05); sindirim kanalı ağırlığı (taşlık hariç) 157.7±6.32, 175.1 ±6.28 ve 178.2±6.49 g olarak tespit edilmiş ve farklılıklar önemli bulunmuştur (P0.05). Talaş, fındık zurufu ve ve %50talaş+%50fındık zurufu karışımı kullanılan gruplarda 4 cm ve 8 cm kalınlığında kullanılan altlık kalınlıklarının toplam masraflardaki gideri sırasıyla %1.54 ve %2.99; %0.00 ve %0.00; %0.75 ve %1.57 olarak belirlenmiş, fındık zurufunun yalnız veya karışım olarak kullanılmasının önemli bir katkı sağlayacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak fındık zurufu ve talaşın farklı kalınlıklarda etlik piliç altlığı olarak kullanımının besi performansı ve altlık özelliklerine olumsuz bir etkisi görülmemiş, her iki kalınlıkta bir farklılık bulunmaması ve düşük yerleşim sıklığında yapılan uygulamalarda altlık kalınlığının azaltılmasıyla altlık maliyetinin azalacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill EFFECTS OF USING HAZELNUT HUSKS AND WOOD SHAVING AS LITTER AT DIFFERENT DEEPNESSES ON PERFORMANCE AND LITTER PROPERTIES IN BROILER REARING ABSTRACT This study was carried out to evaluate the effects of using two deepnesses (4 cm-8 cm) of litter materials of wood shaving, hazelnut husks and %50wood shaving+%50hazelnut husks mixed on broiler performance and litter properties in rearing broilers. Sixth week average body weight for wood shaving, hazelnut husks and %50wood shaving+%50hazelnut husks groups 2924.2±26.7, 2870.6±30.3 and 2831.0±30.3 g, respectively and the effect of litter materials on body weight values were significant (P0.05). Feed consumptions of mixed sex broilers were 4986.9±48.65, 4878.3±67 and 4798.6±49.10 g for wood shaving, hazelnut husks and %50wood shaving+%50hazelnut groups, respectively. Litter type and deepness didn't affect the feed consumption except 1st week (P>0.05). Feed conversion ratios and viabilities were found as 1.70±0.021, 1.69±0.012 and 1.69±0.010 for wood shaving, hazelnut husks and %50wood shaving+%50hazelnut husks and 99.39, 96.89 and 100% groups respectively (P>0.05). Litter type and deepness didn't affect the feed conversion ratios and viability (P>0.05). There were no differences among the groups in terms of carcas weight (21 60.1 ±50.93, 2081.9 ±42.08 and 2132.6±52.65 g respectively) and live weight loss before slaughter (2.4±0.46, 2.4±0.21 and 2.4±0.17%, respectively) (P>0.05). Dressing percentages (74.0±0.33, 72.9±0.33 and 73.5±0.1%) were significantly different among groups (PO.05) and the litter deepness didn't affect this trait (P>0.05). There were no differences among the groups in terms of edible organ weights (94.1 ±2.31, 93.0±2.68 and 96.4±2.7 g) and abdominal fat weights (72.6±3.37, 78.4±5.05 and 70.3±3.42 g) (P>0.05). Digestive tract weights (exclusive of gizzard) were 157.7±6.32, 175.1 ±6.28 and 178.2±6.49 (PO.05).IV Litter relative moisture levels were found as 26.21 ±0.40, 25.44±0.54 and 25.46±0,58%. Relative moisture levels were not affected by litter type and litter deepnesess (exclusive third week). Percentage of litter deepnesses of 4 and 8 cm in total costs were 1.54 and 2.99; 0.00 and 0.00; 0.75 and 1.57% for wood shaving, hazelnut husks and %50wood shaving+%50hazelnut groups, respectively. It was determined that using hazelnut husks alone or in mixed form provides a significant contribution. In conclusion; it can be said that using hazelnut husks and wood shaving at different deepnessess caused no negative effects on broiler performance and litter traits and litter costs could be decreased by decreasing litter deepnesses at low stocking densities.