Sığır Oositlerinin İn vitro nükleer olgunlaşması üzerine arı sütünün etkisi
The effect of honeybee royal jelly on nuclear maturation of cattle Oocytes in vitro
  1. Tez No: 155063
  2. Yazar: EMRE ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır, oosit, in vitro, nükleer olgunlaşma, arı sütü, parthenogenetik aktivasyon, Cattle, oocytes, in vitro, nuclear maturation, honeybee royal jelly, parthenogenetic activation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ill SIĞIR OOSİTLERİNİN İN VİTRO NÜKLEER OLGUNLAŞMASI ÜZERİNE ARI SÜTÜNÜN ETKİSİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, sığır oositlerinin in vitro olgunlaşmalarında kültür ortamında protein kaynağı olarak serum yerine arı sütünün kullanım olanaklarının araştırılmasıdır. Araştırmanın materyalini, Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezbahası (SAMES A.Ş.)'ında kesilen sığırlardan alınan ovaryumlardan elde edilen oositler oluşturmuştur. Oositler, ovaryumlar üzerinde bulunan 2-8 mm çapındaki folliküllerden aspire edilmiştir. Elde edilen oositler, protein kaynağı olarak %10 arı sütü veya %10 fötal buzağı serumu ilave edilen iki farklı kültür ortamında (bikarbonat tamponlu TCM-199) 39 °C'de, havada %5 C02 ve %95 nemli atmosferde 22 saat süreyle olgunlaştırılmışlardır. %10 arı sütü ilave edilen kültür ortamındaki in vitro olgunlaşma oranı %78 (Metefaz-ll'ye ulaşanların oranı) iken, fötal buzağı serumu ilave edilen kültür ortamında bu oran %77 olarak tespit edilmiştir (P>0.05). İn vitro olgunlaşma sonrası parthenogenetik aktivasyonu takiben 48. saate kadar, protein kaynağı olarak %10 arı sütü ilave edilen kültür ortamında olgunlaştırman oositlerin %36'sı, fötal buzağı serumu ilave edilen kültür ortamında olgunlaştırman oositlerin ise %42'si granulosa monolayer hücre kültürü ile ko-kültürde 2 hücreli ve daha ileriki aşamalara kadar bölünmüştür (P>0.05). Sonuç olarak, protein kaynağı olarak kültür ortamına %10 arı sütü ilavesinin sığır oositlerinin in vitro olgunlaşmalarında başarılı bir şekilde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV E EFFECT OF HONEYBEE ROYAL JELLY ON NUCLEAR MATURATION OF CATTLE OOCYTES IN VITRO ABSTRACT The aim of this study was to investigate whether honeybee royal jelly can be used as a protein source instead of serum in in vitro maturation of cattle oocytes. Ovaries were obtained from Samsun Büyükşehir Belediyesi slaughterhouse (SAMES A.Ş.) and oocytes were aspirated from 2-8 mm ovarian follicles diameter. Oocytes were matured in vitro in either 10% honeybee royal jelly or 10% fetal calf serum supplemented TCM-199 under a humidified atmosphere of 5% C02 at 39 °C for 22 h. In vitro nuclear maturation ratio (Metafaz-ll) of oocytes matured in 10% honeybee royal jelly supplemented group was 78% while that of matured in 10% fetal calf serum supplemented group was 77% (P>0.05). Following maturation and parthenogenetic activation of metafaz II stage oocytes, 36% of oocytes matured in 10% honeybee royal jelly supplemented group and 42% of oocytes matured in 10% fetal calf serum supplemented group were observed to develop to two-cell and beyond at 48 h post activation in a granulosa monolayer co-culture (P>0.05). In conclusion, it has been observed that 10% honeybee royal jelly can be used successfully as protein source in in vitro maturation of cattle oocytes.