2-piridinetanol ve 2-piridinpropanol metal sakkarin komplekslerinin sentezi, spektroskopik, termik ve yapısal özellikleri
Synthesis, spectroscopic, thermal and structural properties of metal saccharin complexes with 2-pyridine ethanol, 2-pyridinepropanol
  1. Tez No: 155062
  2. Yazar: SEVİM HAMAMCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL TURAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sakkarinat Kompleksleri, 2-piridinetanol, 2-piridinpropanol, Termik Analiz, X-ışmlan Tek Kristal, Saccharin Complexes, 2-Pyridine ethanol, 2-pyridinepropanol, Thermal Analysis, X-ray Single Crystal
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
2-PIRIDINETANOL VE 2-PIRIDINPROPANOL METAL SAKKARIN KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, SPEKTROSKOPİK, TERMİK VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada 2-piridinetanol(pyet) ve 2-piridinpropanol(pypr) içeren toplam 15 adet yeni karışık ligantlı metal-sakkarin kompleksi sentezlendi. Elde edilen komplekslerin yapılan elementel analiz, manyetik duyarlık ölçümleri, İR, UV-VIS spektroskopileri, termik analiz ve X-ışınlan tek kristal çalışmalarıyla aydınlatıldı. Pyet ligandı amin azotu ve etanol oksijeni üzerinden çift dişli ligant olarak davranarak altı üyeli şelat halkası oluşturur. Deneysel veriler pyet komplekslerinin (Ca(II), Cd(II) ve Hg(II) dışında) [M(H20)2(pyet)2](sac)2 genel formülüne sahip mono nükleer kompleksler olduğunu gösterdi {M= Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Zn(II), sac ; sakkarinat}. Bu komplekslerde metal iyonları iki akua, iki pyet ligantları tarafından oktahedral olarak koordine edilmektedir. Sac iyonları tamamlayıcı iyon olarak koordinasyon küresinin dışında yer alır. [Cd(sac)2(pyet)2] ve [Cd(sac)2(H20)(dmso)(pyet)] kompleksleri farklı çözücüler kullanılarak hazırlandı. Komplekslerin her ikisinde de sac ligantlanmn N koordinasyonlu ve trans pozisyonda yer almaktadır. [Hg(sac)2(pyet)] kompleksinde ise civa iyonu etrafında tetrahedral düzenlenmenin olduğu belirlendi. Tez çalışmamızda ilk kalsiyum - sac- kompleksi rapor edildi. X-ışını çalışmaları kompleksin [Ca(sac)2(H20)2(Hpyet)2](sac)2 kapalı formülüne sahip olduğunu gösterdi. Kalsiyum etrafında nötral, katyonik ve anyonik üç tip ligandın koordinasyona katılması yapının en ilginç özelliğidir. Bileşikteki dört sac molekülünden ikisi karbonil oksijeni üzerinden Ca(II)' ye koordine olurken, diğer ikisi de koordinasyon küresinin dışında tamamlayıcı iyon olarak kalır. Kristal çalışmaları pypr komplekslerinin [M(sac)2(pypr)2] kapalı formülüne sahip oktahedral izomorf kompleksler olduğunu göstermektedir {M= Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Cd(II)}. Bu komplekslerde sac karbonil oksijeniyle metale koordine olurken, pypr ligandı N- ve hidroksil oksijenini kullanarak iki dişli ligant olarak davranır ve metal etrafında simetrik yedi-üyeli şelat halkası oluşturur. [Hg(sac)2(pypr)] kompleksinde civa iyonu pypr ve iki sac ligantlanyla tetrahedral olarak koordine edilir. Mono ve binükleer bakır(II)-sac kompleksleri aym ortamda eşzamanlı olarak11 kristallendi. Dimerik [Cu2(u-pypr)2(sac)2] kompleksinde bakır(II) iyonlan bozulmuş karedüzlem geometride koordine edilmiştir. İki dişli ligant olarak davranan pypr ligantlan alkokso grubu ve N atomu üzerinden bakır(II) iyonlarına koordine olur. Ayrıca alkokso grubu iki bakır(II) iyonu arasında köprü görevini de üstlenir. Dimerik komplekste monomerik kompleksin tersine sac ligantlan N atomu üzerinden koordine olur. Dimerik kompleks diyamagnetik özellik sergilemektedir. Komplekslerin termik analiz çalışmalarında, yapısında su bulunduran komplekslerin ilk basamakta yapılarındaki sulan kaybettikleri, ardından takip eden basamaklarda pyet ve pypr ligantlannı, son olarak da sac' m uzaklaşarak karşılık gelen metal veya metal oksitlerin ele geçtiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Ill SYNTHESIS, SPECTROSCOPIC, THERMAL AND STRUCTURAL PROPERTIES OF METAL SACCHARIN COMPLEXES WITH 2-PYRIDINE ETHANOL, 2-PYRIDINEPROPANOL ABSTRACT In this work, fifteen new mixed-ligand complexes of 2-pyridine ethanol (pyet) and 2-pyridinepropanol (pypr) with metal saccharinates were synthesized. The complexes were characterized by elemental analysis, magnetic measurements, IR, UV- VIS spectroscopy, thermal analysis and single crystal X-ray diffractometry. The pyet ligand acts as a bidentate ligand through its amine N and hydroxyl O atoms forming a six-membered chelate ring. The experimental data showed that all the complexes {except for Ca(II), Cd(II) ve Hg(II)} have a general formula [M(H20)2(pyet)2](sac)2, {M=Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II) ve Cd(II)} (where sac is the saccharinate anion). All the metal ions are octahedrally coordinated by two aqua and two pyet ligands. The sac ions remain outside the coordination sphere. The [Cd(sac)2(pyef)2] and [Cd(sac)2(H20)(dmso)(pyet)] complexes were synthesized in different solvents. The sac ligands are N-coordinated and located in trans positions. In [Hg(sac)2(pyet)], Hg(II) is tetrahedrally coordinated. In this work the first calcium - sac complex was reported. The X-ray studies showed that general formula of the complexes is [Ca(sac)2(H20)2(Hpyet)2](sac)2. The most interesting aspect of the structure is the fact that the coordination sphere around the Ca(II) exhibits three types neutral, anionic and cationic ligands Four sacs in the compound are present in two forms; two of them are coordinated to the Ca(II) ion through the carbonyl O atom, whereas the other two remain outside the coordination sphere as the counter-ion. The crystallographic study reveals that the pypr complexes are mononuclear with a general formula [M(sac)2(pypr)2] and isomorphous {M= Co(II), Ni(II), Cu(II) and Cd(II)}. In the pypr complexes pypr acts as a bidentate N- and hydroxyl O-donor ligand forming a seven-membered chelate ring, while sac behaves as a monodentate O- donor ligand via the carbonyl O atom. Although mercury ion is tetrahedrally coordinated with a pypr and two sac ligands. Mono- and binuclear copper(II) sac complexes were co-crystallized. The binuclear copper(II) complex, [Cu2(|4.-pypr)2(sac)2] contains two strongly distorted square-planarly coordinatedIV copper(II) ions. The pypr ligands act as bidentate ligands coordinated to copper(II) ions through the alkoxo group and N atom. Furthermore the alkoxo groups also serve as a bridge between two copper (II) ions. In contrast to the mononuclear complex, the sac ligands in the binuclear complex are N-coordinated. The binuclear complex exhibits diamagnetic behaviour. In the thermal analysis studies of the complexes, the first decomposition stages correspond to the dehydration of the complexes. In the following stages, the decomposition of pyet and pypr ligands takes place and the saccharinate anion decomposes at the final stage of the decomposition to give the respective metals or metal oxides.