Pencerelerin Avrupa pencere standartlarına göre değerlendirilmesinde analitik hiyerarşi prosesi (AHP) yönteminin uygulanması
The application of the analytic hierarchy process (AHP) method in evaluation of the windows according to the European standards for windows
  1. Tez No: 155071
  2. Yazar: SERPİL KEÇELİ SÜLDÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE ELAGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Pencere, Avrupa Standartları, CE İşareti, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Kalite Fonksiyon Açınımı VI, Window, European Standards, CE Mark, the Analytic Hierarchy Process, Quality Function Deployment vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
PENCERELERİN AVRUPA PENCERE STANDARTLARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ (AHP) YÖNTEMİNİN UYGULANMASI ÖZET AB, günümüzün en büyük bölgesel entegrasyon hareketlerinden biri olup, Türkiye ile AB arasında 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşması ile iki taraf arasında malların serbest dolaşımı kabul edilmiştir.“CE İşareti”taşıyan herhangi bir ürün, AB ve Gümrük Birliği içinde bir engelleme ile karşılaşmadan dolaşabilir. Dünya ticaretinde, malların serbest dolaşımının sağlanmasında, başlıca sorun kaynağı olarak teknik engellerden söz edilebilir. AB içinde teknik engellerin aşılması için uluslararası normlara göre her mal için tek bir Avrupa Standardı hazırlama çalışmaları sürmektedir. Bu kapsamda hazırlanan ve pencerelere“CE İşareti”konulabilmesini sağlayan“Pencere ve Dış Çıkış Kapılan Standardı”yürürlüğe girmek üzeredir. Bu tezin amacı, söz konusu Avrupa standardında yer alan performans kriterlerinin PVC pencere örnekleri üzerinde değerlendirmesinin yapılabilmesi için Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yönteminin kullanılmasıdır. AHP, bir Toplam Kalite Yönetimi süreci olan Kalite Fonksiyon Açımmı kavramında kullanılan yönetim ve planlama araçlarından biridir. Bu çalışmada AHP, Kalite Fonksiyon Açınımının örneklere uygulanmasında, uygun ürünün teknik özelliklerinin ağırlıklarım belirlemede kullanılmıştır. Çalışma, tüm AB pencere ve kapı firmalarının katılımına olanak sağlar. Bu modelin örneklenmesi için Türkiye'de üretilen PVC pencere firmalarının verilerinden yararlanılmıştır.Sekiz ana bölümden oluşan bu tez çalışmasının ilk bölümünde, standart kavramı ve standardizasyon hakkında genel bilgi verilerek, standardizasyonun yararlan, standart- kalite ilişkileri gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde,Avrupa Birliği'nin standardizasyon çalışmaları hakkında genel bilgi verilerek, Avrupa Birliği standart kuruluşları tanıtılmış, standart oluşturma çalışmaları, Avrupa standartlarının uygulanması,“CE İşareti”ve uygulaması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'deki standardizasyon çalışmaları özetlenmiş, Türk standartlarını AB standartlarına uyumlaştırmak için yapılan çalışmalar açıklanmıştır. Dördüncü bölümde pencere standardizasyonunda etkili olan teknik veriler incelenerek, pencerenin fonksiyonları, pencereyi oluşturan elemanlar ve pencere montajı ilkeleri özetlenmiştir. Beşinci bölümün konusunu Avrupa pencere standartları oluşturmuştur. Pencere ile ilgili Avrupa Standartları (EN), EuroWindoor Pencereler ve Kapılar Avrupa Ürün Standardı ve ilgili performans özellikleri (kriterleri) açıklanmıştır. Altıncı bölümde, bu çalışmadaki ön kabuller belirtilmiştir. Yedinci bölümde, söz konusu Avrupa Standardında yer alan performans kriterleri PVC pencere örnekleri üzerinde Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) Yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. AHP, bir Toplam Kalite Yönetimi süreci olan Kalite Fonksiyon Açınımı kavramında kullanılan yönetim ve planlama araçlarından biridir. Sekizinci ve son bölümde elde edilen sonuçlar irdelenmiş ve söz konusu model için ileriye yönelik genişletilme önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE APPLICATION OF THE ANALYTIC HIERARCHY PROCESS (AHP) METHOD IN EVALUATION OF THE WINDOWS ACCORDING TO THE EUROPEAN STANDARDS FOR WINDOWS ABSTRACT European Union is the largest regional integration movement of our times. Turkey has signed the Custom's Union agreement in 1996 and was included in the Common Market, by which the parts have accepted the free circulation of the products in all the members of the Common Market. Any product with a CE Mark may move in the member states of the Common Market without any obstruction. The main source of obstruction in the free circulation of the goods is accepted to the technical details. In overcoming the technical problems, however, efforts of preparation of a single standard in international norms are being carried out throughout many years. The current draft standard for windows and doors prepared explains the criteria to get a CE Mark for any window. This study attempts to evaluate the windows according to the performance criteria accepted in the“EU Standards for Windows and Doors”mentioned above, by the Analytic Hierarchy Process Method, where figures of the Turkish PVC windows were utilized for demonstration. This study enables the integration of the total window manufacturers to the model. The figures are derived from the Turkish PVC samples for the demonstration of the application of the model. The