Fırçasız doğru akım motor sisteminin incelenmesi
Analysis of a brushless DC motor system
- Tez No: 155096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fırçasız Doğru Akım Motoru, Mıknatıslı Senkron Makinalar, Modelleme ve Simülasyon
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, öncelikle fırçasız doğru akım motorları (FDAM) hakkında genel bilgiler verilmiştir. Mıknatıslı bir motor, konum algılayıcılar ile birlikte çalışan bir evirici üzerinden beslenerek uygulamalı olarak bir fırçasız doğru akım motor sistemi gerçeklenmiş ve incelenmiştir. Sistemde kullanılan motorun a,b,c, faz sistemindeki matematiksel modeli oluşturulmuş ve motora ait indüktans parametreleri ve mıknatıs akısının rotor konumuna bağlı değişimi ölçülmüştür. Gerçeğe en yakın sonuçlar elde edebilmek için ölçülen bu büyüklükler Fourier dönüşümü ile periyodik fonksiyonlar haline dönüştürülerek makina modeli içine dahil edilmiştir. Oluşturulan makina modeli ile gerçeklenen sistem simülasyon yolu ile incelenmiştir. Gerçeklenen sistemin değişik yük durumları için çalışması gözlenerek elde edilen sonuçlar, simülasyon sonuçlan ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly brushless dc machines are introduced, then a brushless dc motor system is pratically implemented by using a permanent magnet motor, a computer controlled inverter and position sensors. A mathematical model of the brushless dc motor in terms of a,b,c natural phase variables is given. Rotor position dependent parameteres, i.e. inductances and flux linkages, of this model are experimentally determined. By using Fourier Transformation, these parameters are transformed into periodical functions and used in the model. In addition, pratically realized system is analysed by computer simulations. Results of experimental and simulation studies are given and discussed. Keywords : Brushless DC Motor, Permanent Magnet Synchronous Machine, Modelling and Simulation