Yene Deresi (Balkaya-Kırklareli) üzerinde bulunan su ürünleri işletmelerinin yapısal analizi
The structural investigation of trout farms on Yene watercourse in Balkaya-Kırklareli region
- Tez No: 155147
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık işletmeleri, yapısal özellikler, havuzlar Ocak, 2004 Zühal GÜLLÜOĞLU, Trout enterprises, structural aspects, ponds January, 2004 Zühal GÜLLÜOGLU II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YENE DERESİ (BALKAYA-KIRKLARELİ) ÜZERİNDE BULUNAN SU ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİNİN YAPISAL ANALİZİ Bu çalışmada, Kırklareli - Balkaya yöresinde bulunan Yene Suyu üzerinde faaliyet gösteren üç adet alabalık işletmesinin yapısal durumu ve performansı analiz edilmiştir. İşletmelere gidilerek havuzların şekil ve büyüklükleri ölçülmüş, işletme sahipleri ile görüşülerek anket çalışması yapılmış, işletmelerin mevcut durumunu ve problemlerini ortaya koymaya yönelik veriler toplanmıştır. Havuzlar beton olarak inşaa edilmiştir. Al ve A3 işletmeleri dikdörtgen şeklindeki havuzlara sahip olup, su giriş ve su çıkış kanalları arasında birbirlerine paralel olarak yerleştirilmiştir. A2 işletmesi de dikdörtgen havuzlara sahiptir, fakat havuzlar paralel ve seri olarak karışık düzende yerleştirilmiştir. Havuz ölçüleri, drenaj sistemleri, kanallar, havuz ve kanal eğimleri, havuzlardaki suyun derinlikleri incelenmiştir. İşletme basma düşen ortalama havuz hacmi Al, A2, ve A3 işletmelerinde sırasıyla 1 040.70 m3, 1 619.36 m3, 2 074.24 m3 dür. Bu İşletmelerde kullanılan su sıcaklığı yaz ve kış aylarında 11-15 °C arasında değişmektedir. Suyun çözünmüş oksijen değeri 8.20 ppm, pH değeri 7.35 olarak bulunmuştur. İşletmeler 15-30 ton/yıl kapasiteli aile tipi işletme özelliğine sahiptir. Toplam fiili kapasite 73 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu işletmelerdeki havuzların ortalama hasat yoğunluğu 20.55 kg/m3 olarak saptanmıştır. Balıkların ortalama yaşama oram % 40, yem dönüşüm oranı ise 1.26 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRUCTURAL INVESTIGATION OF TROUT FARMS ON YENE WATERCOURSE IN BALKAYA - KIRKLARELİ REGION In this study, the structural situations of three active trout farms on Yene watercourse in Balkaya - Kırklareli region has been investigated and their performance is analyzed. All of them were visited, the size and shape of the ponds were measured and their owners were interviewed and data were collected in order to analyze the present conditions of trout enterprises and their problems. The ponds have been constructed from concrete. Al and A3 farms have rectangular ponds, which placed parallel between two channels, one to supply water, the other to remove it.. A2 farm has rectangular ponds, but the ponds were placed serial and parallel. Pond size, draining system, channel and slope of the ponds, the depth of the water in the ponds were investigated. The mean volume of rearing facilities (ponds) in the Al, A2 and A3 farms were computed to be 1 040.70 m3, 1 619.36 m3, 2 074.24 m3 respectively. The water temperatures at these enterprises were found to be 11-15 °C in summer and winter time. Dissolved oxygen and pH were found to be 8.20 ppm, and 7.35 respectively. All of the enterprises were small-scale“family-run”establishments, having a capacity between 15 - 30 tons per year. The total productions were estimated 73 tons/year. Harvesting density of the ponds in these farms was found to be 20.55 kg/m3. Average survival rate in these farms was 40 %. Feed conversion ratio- was computed to be 1.26.