Yene deresi (Balkaya-Kırklareli) üzerinde bulunan su ürünleri işletmelerinin ekonomik analizi
Economic analysis of aquatic products enterprises on the Yene stream in Balkaya-Kırklareli region
- Tez No: 168950
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık işletmeleri, ekonomik analiz, Yene Deresi Şubat, 2005 M.Selçuk UZMANOĞLU iv, Trout enterprises, economic analysis, Yene Stream February, 2005 M.Selcuk UZMANO?LU
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET YENE DERESİ (BALKAYA-KIRKLARELİ) ÜZERİNDE BULUNAN SU ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Bu çalışmada, Kırklareli - Balkaya Yene Deresi üzerinde faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin ekonomik analizi yapılmıştır. Aktif sermaye yapısı içerisinde en büyük sermaye grubunu havuz varlığı (% 25-40) ve balık varlığı (% 26-40), ikinci sırada bina varlığı (% 11-15) ve alet- makine varlığı (% 8-14) meydana getirmektedir. Birim havuz alanına en fazla brüt hasıla Aı işletmesinde (114 465 000 TL/m2) elde edilmiştir. Alabalık üretim maliyeti en düşük A2 (2 509 377 TL/kg), en yüksek A3 (3 600 223 TL/kg); net kar'ı en yüksek A2 (62 265 581 TL), en düşük Aı (32 426 82 TL); sermaye devir oranı en yüksek A2 (% 58.72 ve 1.7 yıl), en düşük A3 (% 51.05 ve 1.96 yıl); rantabilitesi en yüksek A2 (% 29.25), en düşük A3 (% 14.29) işletmelerinde hesaplanmıştır. İşletmeler 18-30 ton/yıl kapasiteli aile tipi işletme özelliğine sahiptir. Toplam fiili kapasite 73 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Bu işletmelerdeki havuzların ortalama hasat yoğunluğu 20.55 kg/m3 olarak saptanmıştır. Balıkların ortalama yaşama oranı % 40, yem dönüşüm oranı ise 1.26 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS OF AQUATIC PRODUCTS ENTERPRISES ON THE YENE STREAM IN BALKAYA- KIRKLARELI REGION In this study, The Economic Analysis of Trout Enterprises on Yene Stream in Balkaya-Krrklareli Region has been investigated. The greatest portion of active capital were ponds (25-40 %) and fish (26-40 %), secondly building (11-15 %) and tools-machines (8-14 %). The most gross outcome of per unit pond area was in enterprise Ai (114 465 000 TL/m2). Trout production cost has been calculated as the lowest in enterprise A2, the highest in enterprise A3; the highest net profit in enterpriseA2, the lowest in enterprise Ai; the highest capital turn ratio in enterprise A2, the lowest in enterprise A3; the highest profitability in enterprise A2, the lowest in enterprise A3. All of the enterprises were small-scale“family-run”establishments, having a capacity between 18-30 tons per year. The total productions of all the enterprises were estimated 73 tons/year. Harvesting density of the ponds in these farms was found to be 20.55 kg/m3. Average survival ratio in these farms was 40%. Feed conversion ratio was computed 1.26.