Analysis and evaluation of the improvement plans and the relevant model developed within the context of the Çukurova urban development project. Determination of its replicability in other similar problem areas
Çukurova kentsel gelişme projesinde düşük gelir gruplarının konut sorunu için önerilen modeller ve ıslah planlarının değerlendirilmesi, analizi ve bu modellerin diğer problem alanlarda tekrarlanabilirliğinin irdelenmesi
  1. Tez No: 15517
  2. Yazar: ZERRİN YENER ALATAŞ
  3. Danışmanlar: GÜLDEN BERKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu Islah, Gecekondu Ara Yönetimi, Islah imar Planları, Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi, Reorganizasyon, imar sız Konut Alanları
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET ÇUKUROVA KENTSEL GELİŞME PROJESİNDE DÜŞÜK GELİR GRUPLARININ KONUT SORUNU İÇİN ÖNERİLEN MODELLER VE ISLAH PLANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ, ANALİZİ VE BU MODELLERİN DIGER PROBLEM ALANLARDA TEKRARLANABILIRLIGININ İRDELENMESİ YENER (ALATAŞ) ZERRİN Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: ögr.Üy. Gülden BERKMAN Eylül 1991 134 sayfa Ülke nüfusunun yaklaşık yarısının kentlerde yaşadığı ve kırdan kente akının halen sürmekte olduğu günümüzde, barınak sorununun devlet eliyle çözülememesi ya da planlı ve düzenli gelişme için etkin ve kararlı bir politika izlenememesi kentlerde altyapısız, sağlıksız şehirleşmenin büyük bir hızla sürmesine neden olmaktadır. Gün. geçtikçe artan gecekondulaşma ve imarsız konut alanlarında yapılaşma her türlü destek ve denetimden yoksun olarak kentleri sarmaya devam ederken soruna artık“temelden çözüm bulmak”yerine daha gerçekçi olan“'var vıolanı iyileştirme”ve bundan böyle devam edeceği, önlenemiyecegi kabul edilen bu olguyu“daha sağlıklı, planlı ve kontrollü geliştirme”yi amaçlayan projeler ve yasal düzenlemeler gündeme gelmektedir. Anılan kontrol dişi kentsel büyümeler özellikle altyapı yatırımlarının azlığı ve imarsız konut alanlarında büyük çaptaki mevcut hizmet eksikliklerinden dolayı sağlıksız ve yetersiz kent parçalarını oluştururken, merkezi hükümet Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planıyla da onayladığı desantralizasyon politikasıyla kent sorunlarıyla ilgili sorumlulukları tamamen yerel yönetimlere bırakmakta ancak bunların kentsel işlevlerini yerine getirebilme yeteneklerini etkileyen olguları ortadan kaldıramadığından bu politikalar gerekli başarıyı birlikte getirememektedir. Bu tezin amacı, Türkiye'de ilk kez denenen ve Dünya Bankasınca uygulanacak bir teknik yardım ile yatırım programı çerçevesinde güçlü bir mali destek ve ülkenin bu konuda oldukça kalifiye bir teknik eleman kadrosuyla yola.çıkan Çukurova Kentsel Gelişme Projesinin gecekondu iyileştirme ve imarsız konut alanlarında yaptığı çalışmaların irdelenmesi, bu konuda soruna yapıcı ve kalıcı bir çözüm önerileri getirip; getiremediğinin incelenmesi, projenin güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya konarak tekrarlanabilir projeler için olumsuzlukların görünür olmasını sağlamaktır. vı ı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND EVALUATION OF THE IMPROVEMENT PLANS AND THE RELEVANT MODEL DEVELOPED WITHIN THE CONTEXT O-F THE ÇUKUROVA URBAN DEVELOPMENT PROJECT. DETERMINATION OF ITS REPLICABILITY IN OTHER SIMILAR PROBLEM AREAS. YENER (ALATAŞ), Zerrin M.S. in Regional Planning Supervisor: Instructor Gülden BERKMAN September.1991, 134 pages Approximately half of the total population of the country is living in the cities at present and the mtg°ration from rural to urban areas is an ongoing phenomenon* The inadequacy of government intervention in providing adequate shelter for all, and the shortcomings in pursuing an efficient and determined policy in this field are leading to rapid spread of urban centers. This uncontrolled spread forms unhealthy zones, within the city due to unadequacy of service levels in these areas and the insufficiency of infrastructural investments. iiiWhile gecekondu settlements and other unlicenced housing areas developing without any financial or material aid and beyond control are virtually surrounding the urban centers, the“radical solutions”are gradually being replaced by more realistic“improvement of the existing structure”concepts, and consequently protects as well as legal arrangements aiming at a more“healthy, planned, and controlled development”of this phenomenon, the irreversible and ongoing nature of which is by now accepted. On the other hand, the Central Government, in accordance with the decentralization policies set by the 5th Five Year Development Plan, has delegated the responsibilities pertaining to urban affairs to the local authorities. However, as the basic obstacles limiting the efficiency and effectiveness of the local authorities in carrying out their tasks could not be removed, these policies could not bring about the expected level of success. The aim of this thesis is to analyse the studies on gecekondu improvement and informal housing areas conducted within the framework of Çukurova Urban Development Project by a select technical staff having substantial financial support of the World Bank through a technical cooperation and investment program, to evaluate whether substantial and permanent solutions to the problem could be proposed and by IVfocusing on positive as well as negative aspects to point out to the shortcomings in its pilot project character so as to avoid similar mistakes in the future projects to be undertaken. Key Words : Gecekondu Upgrading, Informal Housing Management, Improvement Plans, Reorganization, Strengthening the Municipalities, Informal Housing Areas. Science Code: 601.06.01