Improvement plans for Ankara metropolitan area ' spatial effects of improvement plans on city macroform '
Ankara metropoliten alan ıslah imar planları 'ıslah imar planlarının kent makroformu üzerindeki mekansal etkileri
  1. Tez No: 15516
  2. Yazar: KÜPRA ÇAMUR(CİHANGİR)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu, Islah imar Planı, Geliştirme Planı, Kent Makroformu, Nüfus Yoğunluk Yüzeyleri, Gecekondu Alanlarında Apartman 1 aşma
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZ ANKARA METROPOLİTEN ALAN ISLAH İMAR PLANLARI“ISLAH İMAR PLANLARININ KENT MAKROFORMU ÜZERİNDEKİ MEKANSAL ETKİLERİ”CİHANGİR ÇAMUR, Küpra Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Programı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Tansı ŞENYAPILI Eylül 1991, 175 Sayfa Sosyo-ekonomik süreçlerin dışsal dinamikler ile geliştirilmesi sonucu ortaya çıkan dengesiz büyüme hemen hemen bütün gelişmekte olan ve gerikalmış ülkelerin kentleşme olgularında gecekondulaşma şeklinde mekana yansımıştır. Kentlerde artan nüfus yığılmaları sonucu oluşan aşırı kalabalıklaşma ve yaşamın sürdürülmesine yönelik uygun konut sunumu eksikliği kentsel sosyal donatıların, servislerin üzerinde baskıların oluşmasına yol açmıştır. Kentsel gelişme, konut sunumundaki kriz ve yaşamsal çevrenin bozulmasının gözle görülen sonuçları olan bu tür oluşumların çözümü birbiriyle uyumlu ülkesel politikalar ve global stratejilerin benimsenmesini gerektirmektedir.Bu tez çalışmasının özünü oluşturan gecekondunun ıslahı olgusu hemen hemen bütün af yasalarında yer almış ancak 2805/2981/3290 sayılı yasalar ile 1980' li yıllarda güncellik ve ivme kazanmıştır. Islah imar planları ile ilgili son tartışmalar planların kent makroformuna etkilerinin özellikle yoğunluk artışı ve sosyal donatı eksikliği açısından irdelenmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu kapsamda, çalışma, ıslah imar planları tarafından getirilen artı yoğunluklar ve metropoliten gelişme arasındaki ilişkiyi, Ankara ölçeğinde ortaya koymayı amaçlıyor. Tezin ağırlıklı inceleme konusu, ıslah planlarının Ankara kentinin mevcut yoğunluk yüzeylerini ne ölçüde değiştireceği ve Ankara 2015 Metropolitan Alan Yapısal Plan önerisini nasıl etkileyeceğidir. Çalışma, aynı zamanda ıslah imar planlarının gecekondu alanlarının sağlıklı dönüşümünde bir araç olarak nasıl kullanılabileceğine ilişkin politikaların saptanmasını amaçlıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT - IMPROVEMENT PLANS FOR ANKARA METROPOLITAN AREA“SPATIAL EFFECTS OF IMPROVEMENT PLANS ON CITY MACROFORM”CİHANGİR ÇAMUR Küpra M.S. in Regional Planning Supervisor : Prof. Dr. Tansı ŞENYAPILI September 1991, 175 Pages Unbalanced growth due to development of socio-economic processes by external dynamics has reflected itself on space in the form of squatter settlement in almost all of developing and less developed countries on urbanized areas. Increased concentration of population in the cities and consequent over-crowding and shortage of suitable living accommodation has created pressures on all community facilities and services. These kinds of settlement are visible symptoms of the crisis in housing, urban development and deterioration of the human environment and require synchronized national policies and adoption of global strategy for its solution. Improvement of squatter settlements, although, were included in all legalization acts, has gained actuality XIXand acceleration with Acts Numbered 2805/2981/3290. Recent discussions about improvement planning, have concentrated on examination of its effects on city macroform, especially from the view point of density increment and lack of social services. In this context, the study attempts to understand the relationship between extra densities caused by improvement plans and the metropolitan development in the case of Ankara. The central focus of the thesis is to identify how improvement plans will change the existing population density surfaces of Ankara and how they will affect the 2015 Structural Plan Proposal for development of Ankara metropolitan area. The study also, tries to analyse how for improvement plans can be used as a tool for healthy transformation of squatter areas. Key words : Squatter, Improvement Planning, Upgrading Planning, Urban Macroform, Population Density Surfaces, v." * Apartment (High-Rise) Development in Squatter Areas. Science Code : 601.06.01 IV