Isolated word recognition using time-delay neural networks
Zaman gecikmeli nöron ağları kullanılarak ayrık sözcük tanıma
- Tez No: 15520
- Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE YALABIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ayrık sözcük tanıma, doğrusal öngörü kodlaması, nöron ağı, devingen zaman bükme, isolated word recognition, linear predictive coding, neural network dynamic time warping
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET ZAMAN GECİKMELİ NÖRON AĞLARI KULLANILARAK AYRIK SÖZCÜK TANIMA Alp Alim Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Neşe Yalabık Eylül 1991, 121 sayfa Yapay nöron ağı modelleri kullanarak, konuşmacıya bağımlı bir ayrık sözcük tanıma sistemi gerçekleştirilmiştir. Fonetik birim parçaları için doğrusal öngörü katsayıları hesaplanmıştır. Türkçedeki 29 fonemi sınıflandırmak için Zaman Gecikmeli Nöron Ağı (ZGNA) kullanılmıştır. Nöron ağının veri giriş penceresinin ayrık bir sözcüğün üzerinde kaymasının sonucu olarak bir fonem dizisi oluşturulur. Sistem örnekleme yoluyla öğrenir ve her sözcük 1çin bir fonem dizisi saklar. Bilinmeyen sözcüğün fonem dizisi ile daha önce saklanmış sözcüklerin fonem dizileri Devingen Zaman 8ükme (DZB) yöntemiyle eşlenir. Sonuçlar yöntemin ayrık sözcük tanıma için ümit verici olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATED WORD RECOGNITION USING TIME-DELAY NEURAL NETWORKS Alp Alim M.S. Thesis in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Neşe Yalabık September 1991, 121 pages A speaker-dependent isolated word recognition system is implemented by using artificial neural net models. Linear prediction coefficients are obtained for the frames of the phonetic units. A Time-Delay Neural Network (TDNN) is used for classifying the 29 Turkish phonemes. The output of a sliding window in TDNN is a sequence of phonemes for an isolated word. The system learns by examples and keeps a set of phoneme sequences for each word. The unknown words are recognized by dynamically warping the sequence of phonemes of the unknown word with the stored 'template' sequences. The results show that the approach is very promising for isolated word recognition.