On the applicability of 'value nets' approach in implementation of advanced planing and schedulling (APS) softwares as supply chain management systems
İleri pazarlama ve çizelgeleme (APS) yazılımlarının tedarik (ARZ) zinciri yönetim sistemlerine uygulamasında 'değer ağları' yaklaşımı
- Tez No: 155225
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TÜRE, DR. HALİL HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması, Arz Zinciri Yönetimi, İleri Planlama ve Çizelgeleme, Değer Ağları, TZOR (SCOR) Modeli. ıx, Enterprise Resources Planning, Supply Chain Management, Advanced Planning and Scheduling, Value Net, SCOR Model. XI
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
ÖZET Arz zinciri planlama ve yönetimi konusu, üzerinde uzun süreden beri çalışılan, çeşitli araştırmaların yapıldığı, prosedürlerin ve sistemlerin geliştirildiği bir konudur. Bu konunun önemi arz zinciri operasyonlarının verimli planlanması ile sağlanabilecek potensiyel parasal tasarrufdan kaynaklanmaktadır. Çünkü arz zinciri operasyonlarının herbirinde gerek malzeme, gerek process maliyetleri kapsamında ciddi oranlarda parasal tutarlar yer almaktadır. Bu konuda gerçekleştirilen büyük sistem yatırımlarına rağmen, geliştirilen sistemlerin fonksiyonelliklerinin iş ortamının gereksinimlerini tam olarak karşılayamamasından veya kullanıcılar için firmaya katma değer sağlamayan iş yükü oluşturmasından dolayı problemler hala devam etmektedir. Bu problemler, bu sistemlerin kullanıcılar tarafından kabulünü zorlaştırmaktadır. Bu tez çalışmasında, iş ortamının gerçek kısıtları ile ihtiyaçlarını dikkate alarak arz zincirini mevcut sistemlerden daha verimli bir şekilde planlayan kavramsal bir araç geliştirilmiştir. Bu araca“Arz Zinciri Kaynakları Planlaması (AZKP)”adı verilmiştir. Bu araç, arz zinciri süreçlerine katma değer oluşturacak ve problemlerini giderecek farklı özellikler içeren 14 kısımdan oluşmaktadır. Bu araca ilaveten, arz zinciri yönetimi uygulayan firmalara arz zinciri yönetimi uygulamasını irdeleyen bir anket uygulanmıştır. Bu anket, arz zinciri uygulamasındaki problemleri ortaya çıkararak AZKP Aracı'nın geliştirilmesine temel teşkil eden veriler sağlanmıştır. Sisteme temel teşkil eden diğer öğe ise, bu sistemlerde farklı sektörlerde yaklaşık 7 yıllık proje uygulaması birikimlerim olmuştur. AZKP Aracı, mevcut sistemlerin eksikliklerinden ve uygulama sorunlarından kaynaklanan problemleri çözmek için geliştirilmiş kavramsal bir araçtır. Arz zincirinin yeni ve modern şekli olan“Değer Ağlan”kavramına da uygun olarak geliştirilmiştir. AZKP Aracı'nda önerilen özellikler ve fonksiyonlar, genel kabul görmüş arz zinciri yönetimi modeli olan“Arz Zinciri Operasyonları Referans (AZOR)”modeline uygun olarak geliştirilmiştir. vnıAZKP Aracı, Unilever Şirketinin 3 farklı ürününe ait farklı veri içeren 20 vaka için uygulanmıştır. Vakalardaki verilerin üretilmesinde“rastgele sayı üretici (random number generator)”algoritması kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar mevcut bir“Kurumsal Kaynak Planlaması”sistemi ve“İleri Planlama ve Çizelgeleme-Arz Zinciri Yönetimi”sistemi algoritmalarının ürettiği sonuçlarla, AZOR (SCOR) model içerisinde yer alan ve sıklıkla kullanılan ihtiyacı karşılama maliyeti (toplam arz zinciri maliyeti), kapasite kullanımı, arz zincirinin ihtiyaca cevap verme süresi ve tedarikçi seçimi performans ölçüm kriterlerine göre karşılaştırılmıştır. AZKP Aracı'nın uygulaması sonucunda ihtiyacı karşılama maliyeti (toplam arz zinciri maliyeti) performans ölçütünde ortalama %3,4, kapasite kullanımı performans ölçütünde ortalama %6,9 iyileştirme sağlanmıştır. Bu iyileştirme yüzdeleri vaka verilerine bağlı olarak değişmektedir. Eğer karşılanması istenen ihtiyaç sayısı fazla ve miktarları büyükse bu yüzde daha büyük olabilmekte veya bu yüzdenin karşılık geldiği parasal tutar daha büyük olabilmektedir. Arz zinciri süreçlerinde yeralan işlemlerin parasal tutarları düşünüldüğünde, %3,4 yüksek tutarlara karşılık gelmektedir. Arz zincirinin ihtiyaca cevap verme süresi, rakamsal olarak ölçülebilen bir ölçüt değildir. AZKP'nin bu ölçüte sağladığı iyileştirme, arz zincirinde anlık işlemsel verileri dikkate alarak tüm alternatifleri bir insan gibi değerlendirerek en uygununu önerip daha sonra kullanıcının en az düzeyde müdahalesini gerektirerek kazanılan verimlilikle, ihtiyaca en kısa sürede cevap vermeyi sağlamaktır. Tedarikçi seçimi performans ölçüm kriteri için AZKP aracı içinde bazı alt performans ölçütleri belirlenmiştir. Bu alt ölçütler şu şekildedir: toplam satınalma maliyeti, planlamada kalite yönetimi puanı kullanımı, planlamada tedarikçi değerlendirme puanı kullanımı, tedarikçinin sisteminde kullanılabilirlik kontrolü yapmak, planlamada kotalama kullanımı. Bu alt ölçütler aynı zamanda AZKP Aracı'nda yer alan yeniliklerdir. Toplam satınalma maliyeti alt ölçütü için, AZKP Aracı'nın iyileştirme yüzdesi mevcut sistemlerden çok fazla farketmemektedir, fakat AZKP Aracı'nın değer katan farkı planlama sürecine diğer alt ölçütleri eklemiş olmasıdır. Bu alt ölçütler diğer mevcut sistemlerde planlama fonksiyonunda kullanılmadığı için satıcı seçimi performans ölçütünde bu alt ölçütler için bir karşılaştırma yapmak mümkün olmamaktadır. Temmuz, 2004 Aydın Arslancan
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Supply chain planning and management is an important subject which has been around for a long time and the literature is full of studies on the research, investigation, procedure and system development. The importance emerges from existence of the potential for big monetary savings via efficient planning and management of supply chain operations. Because, supply chain processes correspond big monetary values in terms of material cost, process cost, etc. In spite of any system development works in this area, problems related with the sufficiency of these systems to business environment requirements persist.These problems make the usage and acceptence of these systems difficult and cause large amounts of non- value-adding system-dependent workload. In this dissertation study, a conceptual tool has been developed to plan and manage the supply chain more efficiently than the current concepts and systems by taking into account the actual business constraints while satisfying the business requirements. This conceptual tool is named“Supply Chain Resources Planning (SCRP)”. It has been proposed with 14 components having different features that contribute value and compensate problems of the supply chain processes. Moreover, a supply chain management questionnaire survey has been conducted in the enterprises that implement the supply chain management. The base for the development of SCRP Tool is both supply chain management questionnaire survey results which identify the problems of current systems and personal experience on implementation of such systems in various sectors for 7 years. SCRP Tool has been developed to overcome the problems related with the implementation and deficiencies of the current systems and concepts. It has also been developed in conformance with new modern supply chain management concept, namely“Value Net”. The features that have been proposed in SCRP Tool also conform to the processes of generally accepted supply chain management model Supply Chain Operations Reference (SCOR). xThe SCRP Tool has been applied to 20 different cases having different data of 3 types of separate products of Unilever Company. Random number generators were used. Results have been benchmarked against the current Enterprise Resources Planning (ERP) and Advanced Planning and Scheduling (APS)-Supply Chain Management (SCM) systems' algorithms with the frequently used performance measures that have been contained in the SCOR model: requirement satisfaction cost (total supply chain cost), capacity utilization, supply chain response time and supplier selection. The results show that SCRP Tool provides an average of %3,4 improvement in requirement satisfaction cost (total supply chain cost) and %6,9 improvement in capacity utilization performance measures. These improvement percentages vary depending on the case data, they can be higher if the sample data is comprehensive and large. Considering the value of SC processes in the enterprises, a %3,4 improvement means big amount of savings. Supply chain response time is not a quantitatively measurable performance metric. SCRP improvement to this metric has been provided via removing the manual user intervention by making search throughout the supply chain network in an intelligent and efficient manner. For supplier selection measure, there are some submeasures namely; total purchasing cost, Quality Management (QM) grade in planning, supplier evaluation grade in planning, supplier site availability check, quota usage in planning. For total purchasing cost submeasure, SCRP tool performance improvement does not vary form the current systems very much, but SCRP Tool adds value by adding the other submeasure into the planning process. Because these submeasures do not exist in planning process of the current systems, there is no comparison between in terms of these submeasures. July, 2004 Aydın Arslancan