An Analytical and numerical study of the primary and secondary substrate effects in dropwise condensation
Damlacık yoğunlaşmasında yüzey malzemesinin özelliklerinin birincil ve ikincil etkilerinin analitik ve nümerik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 15526
  2. Yazar: MAHMUT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL YAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Damlacık yoğuşması, Ara yüzey ısı transferi katsayısı, Malzeme yüzey etkisi, Damlacık büyüklük dağılımı, Birincil malzeme yüzey etkisi, İkincil malzeme yüzey etkisi. BİLİM DALI KODU : 625.05.04 vı, Dropwise condensation, Interfacial heat transfer coefficient, Substrate effect, Dropsize distribution, Primary substrate effect, Secondary sub strate effect. SCIENCE CODE: 625.05.04 IV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DAMLACIK YOĞUNLAŞMASINDA YÜZEY MALZEMESİNİN ÖZELLİKLERİNİN BİRİNCİL VE İKİNCİL ETKİLERİNİN ANALİTİK VE NÜMERİK OLARAK İNCELENMESİ Mahmut AYDIN Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Cemil YAMALI Eylül 1991, 95 sayfa Bu çalışmada yoğuşma yüzeyinin termal özelliklerinin damlacık yoğuşması, ısı iletimi üzerindeki etkisi, malzeme içinde oluşan sıcaklık dağılımı analitik ve nümerik olarak çözülerek incelenmiştir. Tek ve izole bir damlacık halinde malzemedeki sıcaklık dağılımı Hankel Transformasyonu yardımıyla çözülmüştür. Damlacık yerine direnç modeli kullanılarak oluşturulan model aynı zamanda buhar damla ara yüzey ısı trans fer katsayısını da ele almıştır. Damlaların birbiri üzerinde oluşturdukları etkilersüperpozisyon tekniği kullanılarak hesaplanmıştır. Toplam ısı transferi, yüzeydeki be lirli damlalar için hesaplanıp tüm yüzey üzerinden belirli bir dağılıma göre entegre edilmiştir. Hesaplamalar sonunda, birincil malzeme yüzey etkisinin (% 30 civarında) ikincil malzeme yüzey etkisine gore çok daha fazla olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYTICAL AND NUMERICAL STUDY OF THE PRIMARY AND SECONDARY SUBSTRATE EFFECTS IN DROPWISE CONDENSATION AYDIN, Mahmut M.S. Thesis, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cemil YAMALI September 1991, 95 pages In this work, the effect of the substrate material on dropwise condensation heat transfer is studied by solving the temperature distribution in the substrate material analytically. A solution to the temperature distribution under a single and isolated droplet is found by using Hankel transformation method. A simple resistance model that replaces the droplet on the condensation surface is assumed. Model also considers, an interfacial heat transfer coefficient at the interface of the vapor and condensate. By superimposing the solutions found for single droplets the interaction effects between the neighboring droplets are found. Total dropwise condensation heat 111transfer is calculated by integrating heat transfer rate through individual droplets over the entire droplet population. Computations showed that the primary substrate ef fect reduces the dropwise condensation heat transfer rate considerably (around 30 %). However, secondary substrate effect does not reduce the dropwise condensation heat transfer rate significantly.