Production of ductile pipe
  1. Tez No: 15527
  2. Yazar: FATİH DULKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EKREM SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleştirme, Aşılama, Santrfüj döküm, Spheriodization, Inoculation, Centrifugal casting
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET DUKTİL BORU ÜRETİMİ DULKAN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ekrem SELÇUK Eylül 1991 T 157 Sahife Bu çalışmada, içme suyu şebekelerinde kullanılan ve son yıllarda ülkemize, yurt dışından ithal edilmek suretiyle getirilen duktil boruların üretimine yönelik deneyler yapılmıştır. Çalışma başlıca iki ana kısımda ele alınmıştır. Birinci kısım, borunun hammaddesi olan duktil demirin (Küresel Grafitli Dökme Demir: KGUD) üretilmesi ve ikinci kısım olarak da bu malzemeyi santrfüj döküm makinasına dökülerek borunun elde edilmesidir. Birinci kısımda küresel grafitli dökme demirin elde edilmesi için (küreseli eştirme ve aşılama) daldırma metodu kullanılmıştır. -v-Kum kalıba alman numuneler metal ografik ve mekanik testler ile incelenerek borudaki mikroyapı ve özellikler bakımından boru ile kum kalıptaki durumlar mukayese edilmiş ve santrfüj makinasının döküm üzerine etkisi gözlenmeye çalışılmıştır. Sonuçta, optimum üretim parametreleri tespit edilmiştir. Bunlar, karbon eşdeğeri ilave edilecek Mg ve Si, muamele sıcaklığı, aşılama sıcaklığı ve işlem zamanıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF DUCTILE PIPE DULKAN, Fatih M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ekrem SELÇUK September 1991T 157 pages In this study, several experiments were performed aimed at producing ductile pipes, which are imported at present, and used in the drinking water networks» The study consists of two main parts. The first part is the production of the raw material (Spheroidal Graphite Cast Iron: SGCI) of the pipe. The second part is-ithe production of ductile iron pipe by centrifugal casting. In the first part to obtain SGCI, plunging method (spheroidization and inoculation) is used. The samples from sand mould and cast pipe are compared by using metallographica-1 and mechanical tests to determine the influence of centrifugal casting on ductile iron. -m-Finally optimum production conditions have been determined. These are carbon equivalent value, amount of Mg and Si to be added, treatment temperature, inoculation temperature and processing time.