Görüntü yönlendirmeli cerrahi sistemlerinde kullanılabilecel iki paralel kameralı fotogrametrik ölçüm düzeneğinin geliştirilmesi
Implamentation of a parallel camera stereophotogrammetric measurement set-up that can used in an image guided surgery system
- Tez No: 155264
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stereo fotogrametri, paralel kameralar, görüntü yönlendirmeli cerrahi (gyc), bilgisayar destekli cerrahi (bdc), Stereo photogrametry, parallel cameras, image guided surgery (igs), computer aided surgery (cas)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
GÖRÜNTÜ YÖNLENDİRMELİ CERRAHİ SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLECEK İKİ PARALEL KAMERALI BİR FOTOGRAMETRİK ÖLÇÜM DÜZENEĞİNİN GELİŞTİ RİLMESİ Gülfer Yatman ÖZ Görüntü Yönlendirmeli Cerrahi (GYC) Sistemleri, ameliyat öncesi veya sırasında elde edilen hastanın radyolojik görüntüleri ile hasta üzerindeki belirli işaretlerin ve ameliyat gerecinin koordinatlarını algılayıp ilişkilendirerek (registration), doktora a- meliyat bölgesini bir monitörde sunan sistemlerdir. Bu yöntemle yapılan ameliyat lar daha kolay gerçekleştirilip daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Hasta-radyolojik görüntü ikilisi arasındaki eşleştirmenin yapılması işleminde bir uzaktan algılama tekniği olan fotogrametrik ölçüm tekniği kullanılmaktadır. Türkiyede genellikle beyin ile kulak-burun-boğaz ameliyatlarında kullanılan, çoğun lukla optik algılayıcılı GYC sistemleri donanım ve yazılımları yurt dışından ithal edil mektedir. Bu çalışmada, önce bu tür sistemler ile ilgili bilgiler derlenmiş, daha sonra iki paralel optik kamera ile bir kişisel bilgisayar (PC) kullanan bir fotogrametrik ölçüm düzeneği tasarlanıp geliştirilmiştir. Kamera görüntülerinden yola çıkılarak, Visual C++ dilinde üç boyutta koordinat hesaplayabilen bir yazılım hazırlanmıştır. Kurulan sistem üzerinde yapılan deneylerde koordinat ölçümleri X, Y ve Z eksenle rinde sırasıyla %52, %5 ve %5 bağıl hata ve 5.42 mm, 3.83mm ve 22 mm mutlak hata oranlarının altında yapılabilmiştir. Z eksenindeki yüksek mutlak hatanın sebe bi, kullanılan kameralardaki görüntü düzleminde kameraya belli mesafedeki nokta ların odaklanabilip, ancak bu noktaların konumlarının daha az hata ile ölçülebilme durumudur. X eksenindeki yüksek bağıl hatanın sebebi ise kamera merceğinden kaynaklanan görüntüdeki bozulumlardır. Hızlı görüntü kartlı, daha yüksek çözünür lüklü ve düşük distorsiyonlu kameralar kullanıldığında koordinat tesbit ölçümlerinin daha az hata ile yapılabileceği de öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IMPLEMENTATION OF A PARALLEL CAMERA STEREOFOTOGRAMMETRIC MEASUREMENT SET-UP THAT CAN BE USED IN AN IMAGE GUIDED SUR GERY SYSTEM Gülfer Yatman ABSTRACT Image Guided Surgery (IGS) Systems are used for determination of surgical inter vention area by relating patient's pre-surgical and surgical radiological images with coordinates of special markers placed on the patient and the operation instru ments (registration), giving a simulation of operation area on monitor. Surgical in terventions by these means are easier and have better results. The matching process between the patient and the radiologic image can be achieved by the use of a remote sensing method called photogrametric measurement technique. IGS systems, most operating with optical cameras, and used mainly for ear-nose- throat and brain surgery in Turkey, are imported from overseas. By this work of thesis, an extensive research on features of similar systems was conducted, and then a photogrametric system was designed by the use of a PC and two parallel optical cameras. Based on the images of the cameras, a software for measuring three-dimensional coordinates was developed with the programming language Visual C++. Experimental measurement results by this system were obtained as %52, %5 and %5 relative-, and 5.42 mm, 3.83 mm and 22 mm absolute deviation error rates as maximum on the X, Y, Z axes respectively. The reason of high absolute error rate on the Z axis is due to the fact that only points with certain distance to the lens can be focused and measured accurately. The reason of high relative error on the X axis is due to the lens distortion effects on the image. In order to decrease mea surement error rates, it was also advised to use cameras with high speed frame- grabbers, higher resolution and low distortion.