Ankara ili Carabidae (Coleoptera) familyası üzerinde sistematik çalışmalar
Systematic studies on the family Carabidae (Coleoptera) in Ankara
- Tez No: 155263
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN MERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Carabidae, Coleoptera, Sistematik, Insecta, fauna, genital organ, morfoloji, anahtar, Ankara, familya, Carabidae, Coleoptera, Systematic, Insecta, fauna, genital organ, morphology, key, Ankara
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ANKARA İLİ CARABİDAE (COLEOPTERA) FAMİLYASI ÜZERİNDE SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR Neslihan Kocatepe ÖZ Bu çalışmada Ankara İlinden 2002-2003 yılları arasında toplanmış Carabidae familyasından 5 altfamilyaya ait 40 tür incelenmiştir. Bulunmuş grupları içeren ayrım anahtarlarına daha önce Türkiye'den teşhis edilmiş türler de ilave edilerek kapsamları genişletilmiştir, örneklerin morfolojileri ayrıntılı olarak tanımlanmış, sinonimleri, dünya ve Türkiye'deki yayılışları verilmiştir. Ayrıca erkek genital organa ait aedeagus, iç kese ve paramerler ile dişi genital organa ait hemisternit, bazal ve apikal stylomer incelenmiş tarifleri yapılarak şekilleri ayrıntılı olarak çizilmiştir. Anahtar karakterleri taşıyan morfolojik yapı ile birlikte erkek ve dişi genital organ karakterlerinin tür ve üst kategorilerdeki taksonomik durumları ortaya konmuştur. Araştırmada ele alınmış türlerde erkek ve dişi genital yapı ilk kez bu boyutlarda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SYSTEMATIC STUDIES ON THE FAMILY CARABIDAE (COLEOPTERA) IN ANKARA Neslihan Kocatepe ABSTRACT The present study deals with the species belonging the subfamily Carabinae, Harpalinae, Pterostichinae, Callistinae and Lebiinae from the family Carabidae which are collected from the Ankara during 2002-2003. Fourty species are illustrated. The detailed body morphologies, synonym and their distributions are given. All the species from the family Carabidae found in Turkey are added to the diagnostic key to make it more extensive. Adiitionally aedeagus, internal sac and parameres of the male genitalia and hemisternite, bazal stylomer and apical stylomer are examined and taxonomic significance is shown with the figures. The male and female genitalia of these species are discussed in detail for the first time.