Early stage phase transformations and coarsening of an Al-Li-Zr alloy
Al-Li-Zr alaşımında faz dönüşümleri ilk aşamaları ve çökelti büyümesi
- Tez No: 15528
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİR BOR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Al-Li alaşımları. uyumlu düzeni eşme, çök el t i büyümesi, kompozit çökeltiler, transmisyon elektron mikroskobunda ısıtma
 - Yıl: 1991
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Al- 3. 52%Li- O. ISJSZr - l.aa%Cu -0.68%Mg alaşımında faz dönüşümlerinin ilk aşamaları çeşitli transmisyon elektronmi krosköp yöntemleri yine incelendi. Üstkafes karanlık alan görüntülerinin incelenmesiyle, dönüşümün tüm yapının, bileşim değişimi olmaksızın düzenli hale gelmesi ( uyumlu düzenleşme) ve bunu takiben ö'C Al LİD fazının spinodal olarak ayrışması olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada hızlı soğutma sırasında uyumlu düzenleşmenin tamamlandığı ve spinodal ayrışmanın başladığı gözlenmiştir. Karanlık alan görüntülerindeki yaşlandırma ile gözlenen kontrast değişimleri, spinodal ayrışmanın devam ettiğini ve 6' fazının denge halindeki bileşimine ulaşırken ana yapının Li kaybı dolayısıyla düzensiz hale geldiğini göstermiştir. 6' çökelti büyümesi, 443 K, 473K ve SOS K da 83.8 ks süresine kadarvaranyaşlandırmaişlemleriyle incelenmiştir. Büyüme kinetiğinin tkuralına uyduğu vgözlenmiştir. Ancak yüksek yaşlandırma sıcaklıklarında yüzey kontrollü büyümenin, t. varlığına işaret eden olgular da bulunmuştur. Parça boyutu dağılımlarının Lishfitz-SLyozov-Wagner CLSWD ve bunun modi fi ye edilmişi CMLSWD büyüme teorilerine göre daha geniş ve simetrik olduğu ortaya çıkmıştır. /3'CA1 ZrD çökeltileri üzerine heterojen Ayrıca bazı 6' parçacıklarının yapı içinde bulunan olarak çekirdeklenmesiyle başlayan ve karanlık alan görüntülerinde çok karmaşık ve değişken kontrast gösteren kompozit çökeltiler de gözlenmiştir. îleri safhalarda bu 6' parçacıklarının büyüyerek (3' çökeltisini tamamen kavradığı ve karakteristik çift fazlı çökelti görünümünü aldığı saptanmıştır. Al Li 3
Özet (Çeviri)
The early stages of precipitation in an Al- 2.52%Li- 0.15%Zr- 1.22%Cu- 0.68%Mg alloy have been studied by conventional and hot stage transmission electron microscopy techniques. The superlattice dark field observations confirm that the transformation path is congruent nonstoichiometric ordering of the matrix followed by spinodal decomposition of 6' (Al Li) phase. In the present alloy the congruent ordering is accomplished and subsequent spinodal decomposition is initiated during quenching. Follow-up of contrast variations during aging suggests that, with continuing spinodal decomposition the