Bootstrap'a dayalı rezerv kestirim yöntemlerinin geliştirilmesi
Development of reserve estimation methods based on bootstrap
  1. Tez No: 155275
  2. Yazar: ADNAN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHTİYAR TERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bootstrap, Tümsel Kestirim, İşletilebilir Tümsel Kestirim, Uzaklığa Bağlı İlişki, Jeoistatistik, Bootstrap, Global Estimation, Recoverable Global Estimation, Spatial Relation, Geostatistics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
m BOOTSTRAPS DAYALI REZERV KESTİRİM YÖNTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Adnan KÖSE T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) ÖZ Tümsel ve işletilebilir tümsel kestirim bir maden yatağını değerlendirmenin ilk ve en önemli adımıdır, işletme projelerinde kullanılan rezerv tahminlerinin beklenen değerlerinde meydana gelen değişmeler oldukça ciddi boyutlara ulaşabilmekte bazen projenin tam anlamıyla başarısızlığına neden olabilmektedir. Rezervin alabileceği değerleri olasılıklarla hesaplamak ve fizibilite değerlendirmelerini bu sonuca göre yapmak son derece önemlidir. Uygulamada sıklıkla kullanılan çokgen yaklaşımı yöntemi, blok kriging ve global kriging gibi tümsel ve işletilebilir tümsel kestirim yöntemleri, hata varyansımn hesaplanmasına dayanmaktadır. Hata varyansı ise veri değerlerine bağlı değildir. Aynı zamanda bu yöntemler hatalardaki asimetriyi gözardı eder. Bu tez çalışmasında, tümsel ve işletilebilir tümsel kestirimlerin güvenilirliğini değerlendirmede doğrudan veya dolaylı olarak veri değerlerini kullanan yöntemler geliştirilmiş ve bu yöntemlerin çeşitli koşullar altında güvenilirliği test edilmiştir. Yöntemler, Cholesky ve bakışımlı ayrıştırma (uzaklık bağımlı bootstrap), bükümlü ve bükümsüz (blok bootstrap) blok çekme yordam (algoritma) larmdan oluşmaktadır. Bunlardan bakışımlı ayrıştırma ve bükümlü blok çekme bu tez kapsamında geliştirilmiştir. Yöntemlerin güvenilirlik testi için, birbirinden yapısal uzaklık ve külçe etki değeri açısından farklılık gösteren benzetilmiş yedi adet yatak kullanılmıştır. Bu yataklar üzerinde, çokgen ve bootstrap işlemine dayanan yöntemlerin performansları incelenmiştir. Yöntemler, ayrıca Adana-Karsantı krom yatağına uygulanmıştır. Sonuçlar, blok bootstrap yöntemlerinin külçe etki ve yapısal uzaklık parametrelerinden etkilenmediğini, uzaklık bağımlı bootstrap yöntemlerine göre daha güvenilir olduğunu göstermektedir. Çokgen yaklaşımı yöntemi ise en dar aralıklar vermesine rağmen negatif yan üretmektedir.
Özet (Çeviri)
IV DEVELOPMENT OF RESERVE ESTIMATION METHODS BASED ON BOOTSTRAP Adnan KÖSE The Ministry of Energy and Natural Resources (Mining Department) ABSTRACT Global and recoverable global reserve estimation are the first and most important step of evaluating a mineral deposit. Variations in the expected value of reserve estimation used in mining projects are crucial and they even lead to failure in the projects. Therefore it is important to probabilistically calculate the possible values of the reserve and to make feasibility studies based on these results. The methods commonly used for global and recoverable reserve estimation such as polygonal approximation method, block kriging and global kriging are based on calculation of error variances which do not depend on data values. At the same time, these methods ignore asymmetry of the errors. In this thesis, the methods which use the data values directly or indirectly in assessing the reliability of the estimates for global and recoverable global reserves, are developed and in addition the reliability of the methods is tested under various conditions. The methods consist of Cholesky and symmetric decomposition (spatial bootstrap) and wrapped and unwrapped block bootstrap methods. Of these methods, symmetric decomposition and wrapped block drawing are first suggested in this thesis. For the reliability test, seven simulated deposits which differ one and other in terms of range, nugget effect are used. The estimation performances of the methods on these deposits are studied. The methods are also applied to the chromium deposit of Karsantı, Adana. The results indicate that the block bootstrap methods are not affected from range and nugget effect and these methods are more reliable than the spatial bootstrap methods. The polygonal approximation method yields the shortest interval with negative bias.