Plazma polimerizasyon yöntemiyle yüzey enerjilerinin azaltılması ve karakterizasyonu
Surface energy reduction by plasma polymerization technique and characterization
- Tez No: 155276
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus epidermidis, Plazma polimerizasyonu, Yüzey Modifikasyonu, Staphylococcus epidermidis, plasma polymerization, surface modification Adviser: Prof. Dr. Mehmet MUTLU, Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department a
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
PLAZMA POLİMERİZASYON YÖNTEMİYLE YÜZEY ENERJİLERİNİN AZALTILMASI VE KARAKTERİZASYONU Kemal Sarıoğlu ÖZ Gıda ve tıp alanında kullanılan çeşitli malzemelere ait yüzeylere mikroorganizma tutunması, insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiği için son derece önemlidir. Yüzeye çeşitli şekillerde yapışan bakteriler burada gelişerek biyofilm adı verilen yapılan oluştururlar. Biyofilmler ile ilgili yapılan çalışmalar, biyofilm oluşumu, oluşum mekanizmaları, aşamaları, biyolojik birikime etki eden parametreler, biyofilmin çeşitli toksik maddelere karşı gösterdikleri davranışlar ve biyolojik birikimi engelleme teknikleri üzerinedir. Hazırlanan çalışmada gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan 316 paslanmaz çelik ve poli(etilen) malzeme plazma polimerizasyon tekniği ile kaplanmıştır. Kaplama işlemleri farklı amaçlara yönelik olarak değişik monomerler ile (Hegzafloroizopropilakrilat, Hidroksietilmetakrilat, Polietilenglikoletiletermetakrilat ve Polietileneglikolmetakrilat) gerçekleştirilmiştir, ilk aşamada plazma şartlarının kaplama işlemi üzerine etkileri incelenmiştir. Sonraki aşamada ise kaplanan yüzeyler karakterize edilmiştir. Çalışmanın son aşamasında plazma polimerizasyonu ile hazırlanan yüzeyler mikroorganizma ile etkileştirilerek, mikrobiyal tutunma miktarları tespit edilmiştir. Çalışmada test mikroorganizması olarak Staphylococcus epidermidis kullanılmıştır. Sonuç olarak yüzeye tutunan mikroorganizma miktarı, plazma polimerizasyonu işleminde kullanılan monomerin tipine ve akış hızına, oluşan yüzeyin enerjisine ve yeni yüzeyin kimyasal yapısına bağlı olarak değiştiği gözlenmiştir. Yapılan denemeler sonucunda işlem görmemiş paslanmaz çelik yüzeylere tutunan bakteri sayısı 238 CFU/cm2, Poli(etilen) için 155 CFU/cm2 olarak saptanmıştır. Çalışmada her parametrede kaplanan örnekler analize alınarak, kaplamada kullanılan monomerlere ait elde edilen en iyi bakteri tutunma sayılan aşağıdaki çizelgede sunulmuştur. Malzeme Monomer Bakteri sayısı (CFU/cm2) PÇ Hegzafloroizopropilakrilat 22 PÇ Hidroksietilmetakrilat 25 PÇ Poli(etilenglikoletiletermetakrilat) 320 PÇ Poli(etileneglikolmetakrilat) 78 PE Hegzafloroizopropilakrilat 11 PE Hidroksietilmetakrilat 53 PE Poli(etilenglikoletiletermetakrilat) 10 PE Poli(etileneglikolmetakrilat) 4
Özet (Çeviri)
SURFACE ENERGY REDUCTION BY PLASMA POLYMERIZATION TECHNIQUE AND CHARACTERIZATION Kemal Sanoğlu ABSTRACT Microbial adhesion on several surfaces is very important by means of medical instrumentation and food industry. Most of research results showed that bacteria aims to attach to certain types of surfaces. The studies concerning biofilms were focused on mechanism of formation and the stages of biofilm formation. Also these group researchers were interested in the effect of disinfectants on biofilm and preventing strategies of biofilm formation. Present study focused on widely used surfaces in food industry such as 316 stainless steel and Poly (ethylene) and their modified forms by plasma polymerization technique. Several monomer types (Hegxaflouroisopropyl acrylate, Hydroxyethyl methacrylate, Poly (ethylene glycolethyether metacrylate), Poly (ethylenglycol methacrylate), for different purposes achieved modification processes. This study was divided into two stages. Firstly surface modification was preceded at different plasma polymerization conditions. Then modified surfaces were characterized by contact angel measurement, Atomic Force Microscopy (AFM), Electron Spectroscopy for Chemical Analyses (ESCA) techniques. Finally bacterial attachment experiments were done by Staphylococcus epidermidis as a model microorganism. The results showed that, microbial adhesion was affected from monomer type and flow rate, surface energy, and chemical composition of plasma polymerized film. In this study bacterial attachment of plane stainless steel and plane poly (ethylene) surfaces were determined as 238 CFU/cm2 and 155 CFU/cm2, respectively. The minimal bacterial adherences on modified surfaces according to the type of monomer for modification and substrate were shown at bellow. Number of adhered Material Monomer CI"__2, bacteria (CFU/cm2) SS Hegxafloroizopropylacrylate 22 SS Hydroxethylenemet acrylate 25 SS Poly (ethyleneglycolethyether methacrylate) 320 SS Poly (ethyleneglycol methacrylate) 78 PE Hegxafloroizopropylacrylate 11 PE Hydroxethylenemet acrylate 53 PE Poly (ethyleneglycolethyether methacrylate) 10 PE Poly (ethyleneglycol methacrylate) 4