Thermodynamic analysis of the pebble bed modular reactor including component design
Çakıl yataklı modüler reaktörün termodinamik analizi ve bileşenlerinin tasarımı
- Tez No: 155295
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KEMAL KADİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: PBMR, termodinamik dizayn, bileşen tasarımı, turbomakine, kompakt ısı değiştirici, PBMR, thermodynamic design, component design, turbomachine, com pact heat exchanger
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÇAKIL YATAKLI MODÜLER REAKTÖRÜN TERMODİNAMİK ANALİZİ VE BİLEŞENLERİNİN TASARIMI Volkan Şeker ÖZ Yüksek sıcaklık gaz soğutmalı reaktörler, pasif güvenlilikleri, yüksek termodinamik ver imleri ve ekonomik açıdan diğer güç santralleri ile rekabet edebilir olmalarından dolayı nükleer camiada son yirmi yılda popülarite kazanmıştır. Çakıl yataklı tip yüksek sıcaklık gaz soğutmalı reaktörlerin iyi bilinen örneklerinden biri, gelecek on yılda yapılması muhtemel olan, Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'dür. Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'ün nihai dizaynım gerçekleştirmek için gerekli çalışmalar uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Bu çalışmada, Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'ün termodinamik analizleri ve bileşen tasarımı yapılır. Böyle bir çalışmayı yapmak için CYCLE adında bir bilgisayar programı yazıldı. Bu program kullanıcıya, çakıl yataklı reaktörlerin termodinamik döngüsünün ve bileşenlerinin optimizasyonunu yapmasını sağlar. Aynı zamanda, bütün dizayn parametreleri belirlenmiş bir santralin performans tayini de yapılabilir. Bu çalışma boyunca, direk ve endirek döngülü Çakıl Yataklı Modüler Reaktör'ün op timizasyonunu yapılır. Optimizasyon kriteri en yüksek verim olarak belirlenir. Güç çevirme biriminin bütün bileşenleri detaylı bir şekilde dizayn edilir. PBMR-Güney Afrika ve MIT tarafından öngörülen çakıl yataklı reaktörlerin performans hesapları yapılır ve verilen sonuçlarla karşılaştırılır.
Özet (Çeviri)
THERMODYNAMIC ANALYSIS OF THE PEBBLE BED MODULAR REACTOR INCLUDING COMPONENT DESIGN Volkan Şeker ABSTRACT High Temperature Gas Cooled Reactors (HTGRs) have gained popularity in the nuclear society due to their passive safety, high thermodynamic efficiency, and economic competi tiveness with other types of power plants for the last two decades. One of the well-known examples of pebble bed type HTGR is the Pebble Bed Modular Reactor (PBMR) which is most likely to be constructed within the next decade. The research studies required to achieve the final design of PBMR have been carried out for for a long time. In this study, thermodynamic analyses and component design of the PBMR plant are presented. To perform such a study, a computer program, CYCLE, is written. This pro gram provides the user with the optimization of the thermodynamic cycle and components of a PBMR plant The performance prediction of a plant whose all design parameters are specified can be performed as well. Throughout this study, the optimization of PBMR plant with direct and indirect cycles are performed. The optimization criterion is chosen to be the highest plant efficiency. All the components of the power conversion unit are design in detail. The performance calculations of pebble bed reactors introduced by PBMR-South Africa and MIT are done and compared with the available results.