Effect of nickel and titanium substitution on the superconducting properties of YBa2 Cu3O7-x system
  1. Tez No: 15530
  2. Yazar: M.ALİ AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MACİT ÖZENBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: üstüniletkenlik, Element değişimi etkileri, özdirenç ölçümü, 0-T dönüşümü, Superconductivity, Substitution effect, Resistivity measurements, 0-T transition
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET NİKEL VE TİTANYUMUN BAKIRLA KISMİ DEĞİŞİMİNİN OSTONİLETKEN YBa^O^ SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ AKBAŞ, M. Ali Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Macit ÖZENBAŞ Eylül 1991, 136 sayfa Sunulan bu çalışmada titanyum ve nikelin bakırla kısmi değişiminin üstüniletken YBa2Cu3O7-x sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. YBa2(Cu3 M )07_x genel formülünde y parametresi 0.05' den 0.2'ye kadar 0.05 aralıklarla değiştirilmiştir. Bu formülde M nikel veya titanyumu ifade etmektedir. Sistemin üstüniletkenlik özellikleri ve yapısı özdirenç ölçümleri, X-ışınları kırınımı, tarama ve transmisyon elektron mikroskobu kullanılarak çalışılmıştır. Titanyum ilaveli numunelerde BaTi4O9'un ikinci bir faz olarak çökeldiği gözlemlenmiştir. Bu da titanyumun sistemdeki çözünürlüğünün yaklaşık olarak sıfır olduğunu gösterir. Titanyum -v-ilaveli numunelerin kritik dönüşüm sıcaklığında fazla bir değişme olmamasına karşın, nikel ilavesi dönüşüm sıcaklığını düşürmüştür. Yüksek sıcaklık özdirenç ve transmisyon elektron mikroskobu çalışmaları, sistemin 700°C civarında doğrusal Cu-0 zincirlerinden oksijen kaybederek ortorombik yapıdan tetragonal yapıya dönüştüğünü göstermiştir. özdirenç ölçüm sonuçları tek boyutlu iletkenlik teorisi içerisinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF NICKEL AND TITANIUM SUBSTITUTION ON THE SUPERCONDUCTING PROPERTIES OF YBügCıigOy SYSTEM AKBAŞ, M. Ali M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Macit ÖZENBAŞ September 1991, 136 pages The influence of substituting Ti and Ni for Cu on the superconducting properties of the system YBa2Cu307 is reported. In the series YBa2(Cu3_vMv)°7-x wnere M=Ni and Ti, y was varied from 0.05 to 0.2 with the increments of 0.05. Superconducting properties and the structure of this system were studied by using electrical resistivity measurements. X-ray diffraction, Scanning Electron Microscopy (SEM) and Transmission Electron Microscopy (TEM). Second phase formation for the titanium doped samples was observed, namely BaTi^Og, which means that solubility of titanium in the YBa2Cu307 system is almost zero. The results showed that nickel completely dissolves up to concentration y = 0.2 -n 1-in the composition. Electrical resistivity measurements indicated that, although all the titanium doped samples were superconductor in the temperature range of 83 to 93 K, sharp decrease in the critical transition temperatures of nickel substituted specimens were detected. High temperature resistivity as well as transmission electron microscopy results proved that YBa^CugO- composition begins to loose oxygen from the basal linear Cu-0 chains at around 700°C and undergoes an orthorhombic to tetragonal transition. The results were discussed in the framework of ID conduction mechanism theory.