Forced convective flow and heat transfer through a porous channel
Bir kanal içerisindeki gözenekli ortamda zorlanmış konveksiyon akımı ve ısı transferi
- Tez No: 15531
- Danışmanlar: PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gözenekli ortam, değişken boşluk oranı, sabit yataklar, jeotermal" sistemler, gözenekli ortam güneş toplayıcısı, Porous-medium, variable porosity, packed beds, geothermal systems, porous medium solar collector
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET BÎR KANAL ÎÇERÎSÎNDEKÎ GÖZENEKLİ ORTAMDA ZORLANMIŞ KONVEKSÎYON AKIMI VE ISI TRANSFERİ BÎLGtN, Birol Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Hafit YÜNCÜ Eylül 1991, 81 Sahife Bu çalışmada, iki paralel plaka ile sınırlanmış kanal içerisindeki gözenekli ortam için, laminar akıma ait hız ve ısı dağılımları elde edilmiştir. Vizkoz etkilere ek olarak (Darcy Model), smırsal (Brinkman Model), eylemsizlik (Brinkman Forchheimer Model), ve değişken boşluk oranı (Genel Model) etkileri ele alınmıştır. Problem, iki değişik sınır şartı için çözülmüştür. Üst plakada sabit ısı akışı ve sabit sıcaklık uygulanmış, alt plaka ise her iki durum için yalıtılmıştır. Çözümler kanalın hız ve ısı dağılımlarının tam gelişmiş olduğu kısım için yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, gözenekli ortamdan oluşurulmuş bir güneş toplayıcısına uygulanmıştır. Darcy model 'inin, geçirgenliği ve hızı az ortamlarda geçerli olduğu sonucuna varılmıştır. Geçirgenliği yüksek olan ortamlarda, sınır ve eylemsizlik etkilerinin ihmal edilmesi Nusselt Sayısı 'nın değerinde en fazla %10'luk vdeğişimlere sebep olmaktadır. Duvar kenarlarındaki boşluk oranı değişimleri, kanallaşmaya neden olmakta, bu da Nusselt sayısının değerinin %10 kadar artmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, güneş toplayıcısı veriminin giriş sıcaklığı ile doğrusal olarak değiştiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORCED CONVECTTVE FLOW AND HEAT TRANSFER THROUGH A POROUS CHANNEL BÎLGÎN, Birol M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit Yüncü September 1991, 81 pages In this study, the temperature and velocity profiles are obtained for the laminar flow through a porous channel bounded by two parallel plates. In modelling the flow in the channel, the effects of boundary (Brinkman model), flow inertia (Brinkman-Forchheimer extended model), and variable porosity (General model), are taken into account in addition to viscous effects (Darcy model). The problem is solved for two different boundary conditions, namely, for constant wall heat flux and constant wall temperature at the upper plate. The lower plate is insulated for both cases. It is concentrated on the portion of the channel, in which, both the velocity and the temperature are fully developed. The results are also applied for a porous medium flat-plate solar collector. It is found that, the Darcy model is valid at low permeability. and low velocity media. For a high iiipermeability medium, neglecting the boundary and the inertia effects leads to a maximum deviation of 10%- in the value of the Nusselt number. Furthermore, the porosity variations in the wall region lead to flow channelling which enhances the heat transfer. This enhancement is reflected in the increase of the value of the Nusselt number of about 10% at most. As far as the solar collector efficiency is concerned, it has been shown that first law efficiency changes linearly with the inlet temperature.