Rüzgar enerjisi dönüşüm sistemlerinin modellenmesi ve simulasyonu
Modelling and simulation of wind power conversion systems
  1. Tez No: 155304
  2. Yazar: EKREM ERDUĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHRİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Enerjisi Santralı, Wind Power, Wind Powerplant
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
RÜZGAR ENERJİSİ DONUŞUM SİSTEMLERİNİN MODELLENMESl VE SİMULASYONU Ekrem Erduğan ÖZ Bu tezde, rüzgar enerjisi ile elektrik enerjisi üretimi, rüzgar enerjisi santrallerinin tasarımı ve rüzgar enerjisi santrallerinde kullanılan sistemler araştırılmıştır. Senkron ve asenkron (indüksiyon) jeneratörü kullanan iki adet rüzgar türbini sisteminin matematiksel modeli oluşturulmuştur. Bu modellerin MATLAB/ SIMULINK programı kullanılarak simülasyonları yapılmış ve çeşitli test sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen bu test sonuçları, yapılan simülasyonun standartlara uygun ve sistem açısından kararlı enerji üretimini gerçekleştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
MODELLING AND SIMULATION OF WIND POWER CONVERSION SYSTEMS Ekrem Erduğan ABSTRACT In this thesis, production of the electric power from wind energy, designing of wind powerplants and systems used in a wind powerplant are investigated. Mathematical models of the two wind turbine systems that use synchronous and asynchronous (induction) generators are obtained. Simulations of these models were done by using MATLAB/SIMULINK programme and various test results were obtained. These test results indicated that simulated systems match to the standards and steady energy production was possible with these systems.