Emülsiyon polimerizasyon yöntemini kullanarak sıcaklığa duyarlı PEG bazlı polimerik partiküllerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of thermasensetive PEG based polymeric particle by using emilsion polymerization technique
- Tez No: 155307
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarı-cevap polimerleri, N-izopropil akrilamid, PEGEEM, BSA Adsorbsiyonu, Stimuli-responsive polymers, N-isopropyl acrylamide, Poly (etilenglicol) ethyletermetacrilat, Bovine serum albumine
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
EMÜLSİYON POÜMERİZASYON YÖNTEMİNİ KULLANARAK SICAKLIĞA DUYARLI PEG BAZLI POLİMERİK PARTİKÜLLERİNÎN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU Vildan Özlü OZ Çalışmada, biyolojik uygulamalardaki yaygın kullanımı dikkate alınarak BSA adsorbe edebilecek protein türü olarak belirlenmiştir.Adsorbsiyon için sorbent olarak kullanılacak sıcaklığa duyarlı, uniform lateks partiküller N-izopropilakrilamid (NIPA) ve poli(etilenglikol)etileter metakrilat,(PEG~EEM) monmerlerinin kopolimerizasyonu ile üretilmiştir.Üretimde dispersiyon polimerizasyon yöntemi kullanılmıştır.Elde edilen sıcaklık duyarlı mikron altı boyutundaki partiküller, Fourier Transform Infrared Spektroskopisi(FTIR), ve Dinamik Işık Saçılması(DLS) ile karakterize edilmiştir. Polimerizasyonlar sırasında komonomer içerisindeki artan PEG-EEM derişimi ile sentezlenen kopolimer latekslerin ortalama partikül boyutunun azaldığı belirlenmiştir.Sıcaklığın P(NIPA-PEGEEM) kopolimerine BSA adsorbsiyonu üzerindeki etkisi, pH 5'de 2 mg/mL BSA derişiminde ortam sıcaklığının 4-40 derece arasında değiştirilmesi ile incelenmiştir. Partiküllerin BSA adsorbsiyon kapasitesine etkisi 37-186,6 mg BSA/g polimer aralığında değişim göstermiştir. Kopolimer partiküllerin PEGEEM içeriği arttıkça BSA adsorbsiyon kapasitesinin dearttığı saptanmıştır.Ayrıca P(NIPA) lateks partikülleri sentezlenerek,P(NIPA-PEGEEM) bazlı partiküller ile BSA adsorbsiyon kapasiteleri karşılaştırılmıştır.Bu deneyler sonucunda P(NIPA-PEGEEM) bazlı lateks partiküllerin adsorbsiyon kapasitesinin P(NIPA) bazlı lateks partiküllere göre daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF THERMASENSITIVE PEG BASED POLYMERIC PARTICLE BY USING EMILSION POLYMERIZATION TECHINQUE Vildan Özlü ABSTRACT In this study, BSA is selected as a model protein by taking into consideration of its common usage in the biological studies.The uniform and thermosensitive latex particles were produced by the copolimerization N-isopropylacrylamide (NIPA) and poly(ethylene glycol) ethyl ether methacrylate(PEGEEM) monomers. For this propose.dispersion copolimerization method was used. The thermosensitive latex particles were characterized by Fourier Transform Infrared Spectrophotometry(FTIR), and Dinamic Light Scattering (DLS) techniques. The effect of temperature on the adsorption of BSA on P(N I PA-PEG EEM) was xamined at pH 5 in the range of 4-40 with 2 mg/mL BSA concentration.The BSA adsorbtion capasities were changed between 37-186,6 mg BSA /g polimer.lt was also found thatthe adsorbtion capacity increased with increasing PEGEEM concentration of the copolymer particles. Here, P(N I PA) particles were included as a control sorbent.lt was observed that PEGEEM attached P(NIPA-PEGEEM) particles had higher adsorbtion capacities with respect to the control material.