Çevrimiçi eğitim veren kurumlardaki teknik personelin internet tabanlı eğitim hakkındaki görüşleri ve eğitim platformunun kullanabilirliğinin ölçülmesi
Perception of technical personnel in institutions providing online training on internet based education and measurement of the usability of training platforms
- Tez No: 155308
- Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, İnternet tabanlı eğitim, web tabanlı eğitim, çevrimiçi, teknik personel görüşleri, web sitesi kullanabilirliği, öğrenim yönetim sistemi, Distance education, web-based learning, Internet based learning, web based training, online, perception of technical personnel, web site usability, learning management system
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, İnternet tabanlı eğitim veren kurumlardaki teknik personelin görüşleri incelenmiş ve kurumlarda kullanılan eğitim platformunun kullanabilirliği ölçülmüştür. İnternet tabanlı eğitim veren kurumlarda çalışan toplam 17 personel ile görüşülmüştür. Veriler görüşme yöntemi ile toplanırken, eğitim platformunun kullanabildiğini ölçmek için web sitesi kullanabilirlik ölçeği uygulanmıştır. Görüşme sonuçlan, içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Deşifre edilen görüşme sonuçlarından kavramlar ve temalar bulunmuştur. Herbir tema, ilgili araştırma sorusu ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmada, teknik personelin İnternet tabanlı eğitim, öğrenci, eğitimi veren kurum, grup üyeleri ve eğitim platformunun kullanabilirliği ile ilgili görüşleri alınmıştır. Araştırma sonucuna göre teknik personel aşağıdaki konuları belirtmiştir. İnternet tabanlı eğitim hakkında: Esneklik, ekonomiklik, sistem güncelleme, çoklu ortam, içeriğin standartlaşması, sosyal etkileşim, güdülenme, sağlık, değerlendirme, öğrenme stilleri ve öğretmen sorumluluğunun artması. Öğrenci hakkında: Bilgisayar okuryazarlığı, esneklik, çoklu ortam, şirket politikası, anında dönüt, öğrenci sorumluluğunun artması, iş kalitesi, altyapı sorunu, kullanım sorunu ve yazılım sorunu. Kurum hakkında: Öğrenci takibi, teknoloji takibi, personel, kalite, ARGE çalışması ve tanıtım. Grup üyeleri hakkında: İletişim, fazla mesai, teknik aksaklıklar, uyum ve iş tanımı. Teknik personel kullanılan eğitim platformunun kullanabildiğini ise şu şekilde değerlendirmiştir. Kullanabilirlik ölçeği sonucuna göre, teknik personel yönlendirme ile ilgili bağlantılarda sorun bulunduğunu belirtirken, sayfaların görüntülenme süresinin düşük olmadığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to analyze the perception of technical personnel about Internet based education and the usability of training platform. The number of participant was 17. Data were obtained from interview and questionnaire. The interviews were subjected to content analysis. The results yielded from the interviews were coded according to the themes and categories parallel to the research question. In this study, the perception of technical personnel were analyzed in five categories: Internet based education, institution, students, group members and usability of the training platform. According to both qualitative and quantitative analysis; the participant pereptions are given below. Related to Internet based education; Flexibility, economic, system update, multimedia, standardized content, social interaction, motivation, health, evaluation, learning style and increasing instructor responsibility. Related to students; Computer literacy, flexibility, multimedia, company policy, immediate feedback, increasing student responsibility, the quality of job, infrastructural problems, usage problems, and software problems. Reladted to institution; Management of student, personnel, quality, research & development, and advertisement. Related to members of group; Communication, work load, technical problems, adaptation, and job definition. According to web site usability questionnaire results, participant stated that there was a problem with navigational system and the pages viewed couldn't be loaded in expected time.