Çavdarhisar Havzası'nın (Kütahya) hidrolojisi ve yeraltısuyu akım modeli
Hydrology and groundwater flow model of Çavdarhisar Basın (Kütahya)
  1. Tez No: 155306
  2. Yazar: DEVRİMER YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çavdarhisar Havzası, Esatlar Kaynağı, Kütahya, hidroloji, yeraltısuyu akım modeli, Çavdarhisar Basin, Esatlar Spring, Kütahya, hydrology, groundwater flow model
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÇAVDARHlSAR HAVZASININ (KÜTAHYA) HİDROLOJİSİ VE YERALTISUYU AKIM MODELİ Devrimer Yavuz ÖZ Kütahya il merkezinin yaklaşık 50 km güney batısında bulunan Çavdarhisar Havzası toplam 835 km2 drenaj alanına sahiptir. Bu çalışma kapsamında inceleme alanında yer alan jeolojik birimler altı başlık altında toplanmıştır. Temel birim olarak tabanda yer alan Paleozoyik şistler (P) üzerine uyumsuz olarak Mesozoyik kireçtaşları (M) gelmektedir. Alt Pliyosen yaşlı çakıltaşı, kiltaşı, killi kireçtaşı (Tç) ve Üst-Orta Pliyosen yaşlı marn ve marnlı kireçtaşı (Tç) birimleri, Mesozoyik kireçtaşının üzerinde uyumsuz olarak bulunmaktadır. Üstte yer alan alüvyonların (Qy) altında ise Pleyistosen yaşlı kum, silt, kil (Qk) yer almaktadır. Havza ve yakın çevresinde yer alan 11 adet meteoroloji istasyonunda ölçülen değerlerin Thornthwaite ve Turc yöntemleri ile kullanılmasıyla havzanın hidrolojik bütçesi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında oluşturulan model kurgusunda Mesozoyik kireçtaşları, Alt Pliyosen yaşlı çakıltaşı, kiltaşı, killi kireçtaşı ve Üst-Orta Pliyosen yaşlı marn, marnlı kireçtaşı birimleri tek akifer birimi olarak düşünülmüştür. 1972-1989 periyodu için hazırlanan model yapısında her altı aylık periyot için beslenme değerleri olarak hidroloji hesaplarında Thornthwaite ile hesaplanan süzülme değerleri kullanılmıştır. Akım gözlem istasyonlarının anahtar eğrileri kullanılarak akım değerleri su yüksekliğine dönüştürülmüş ve derelerin geçtiği hücrelerde topoğrafik kotlara eklenmiştir. Kuyular ise yıllık çalışma süreleri de dikkate alınarak sulama sezonunu kapsayan altı aylık dönemlerde modele aktarılmıştır. Başlangıç yükleri için dengeli akım koşullarında 1972 yılına ait kuyu ölçümlerinden elde edilen değerler kullanılmış ve dengesiz akım koşullarında benzeşim yapılmıştır. Model, ovada yer alan gözlem kuyularındaki hidrolik yükleri hesaplayabilmek amacıyla akifer parametrelerinin değiştirilmesiyle kalibre edilmiştir. Bu amaçla model alanı altı farklı zona ayrılmıştır. Bu zonlara ait akifer parametreleri homojen kabul edilerek model kalibrasyonu yapılmıştır.Model sonucu hesaplanan ortalama bütçe değerleri Turc ve Thornthwaite yöntemi ile hesaplanan ortalama değerlere yakınlık göstermektedir. Beslenme bileşenleri yağış, akarsu ve rezerv değişimi iken boşalım bileşenleri akarsu, kaynaklar ve kuyuladan oluşmaktadır. Oluşturulan modele gore havzadaki tüm kaynaklardan olan toplam boşalım miktarı Esatlar Kaynağı'nda gözlenen boşalımından oldukça düşüktür. Bu nedenle Çavdarhisar Havzası, Esatlar Kaynağı'nın beslenme alanının çok küçük bir kısmını karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
HYDROLOGY AND GROUNDWATER FLOW MODEL OF ÇAVDARHİSAR BASIN (KÜTAHYA) Devrimer Yavuz ABSTRACT Çavdarhisar Basin, which is located 50 km southeast to Kütahya city, has 835 km2 total drainage area. In this study, geological units are considered in 6 sections in the area. The oldest unit is Paleozoic aged schists (P) located of the base and Mesozoic limestone (M) are located on it as discordance. Lower Pliocene aged conglomerate, clay, clayey limestone (Tç) and Upper-Middle Pliocene aged marl, marly limestone (Te) units are on the Mesozoic limestone as discordance. Pleistocene aged sand, silt, clay (Qk) is located under the upper alluviums. Water balance budget of the basin determined by using Thornthwaite and Turc methods with 11 meteorological stations which are located in the basin and surrounding area. In the scope of this study, Mesozoic limestones, Lower Pliocene aged conglomerate, claystone, clayey limestone and Upper-Lower Pliocene aged marl, marly limestone units assumed as a single aquifer units in the conceptual model. In the model structure prepared for 1972-1989 period, infiltration values which derived from Thornthwaite method used as recharge values for each 6 mount periods. Discharge values computed from rating curves of stream gauging stations converted to water levels and these levels added to altitude of cells which streams passing through. Wells transferred to the model for each 6 mount periods by taking consideration of irrigation seasons. For steady state conditions, the data of 1972's water levels were used for initial heads, and then it was simulated for unsteady state conditions. The model calibrated by modifying aquifer parameters to calculate hydraulic heads in observation wells located in the plain area. For this purpose model area divided in six different zones. In calibration procedure aquifer parameters of each zones assumed as homogeneous. mMean budget values calculated by the model are similar to values which calculated by using Turc and Thornthwaite methods. It's assumed that recharge components are precipitation, stream and change in storage whereas; discharge components are stream, spring and wells. Total discharge from all springs in the area calculated quite lower than observed discharge of Esatlar Spring by the model. For this reason, it's concluded that Çavdarhisar Basin constitute only a small part of the drainage area of Esatlar Spring.