Electrochemical synthesis and characterization of sulfonated polythiophenes and aniline-thiophene copolymers
Sülfolanmış politiyofen ve anilin-tiyofen kopolimerinin elektrokimyasal sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 155310
 - Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA YILDIZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Politiyofen, sülfolanmış politiyofen, poli(3-metil tiyofen), sülfolanmış poli(3-metil tiyofen), sülfolanmış kopolimerler, çözünürlük, eş zamanlı sülfolama, florosülfonik asit
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
SÜLFOLANMIŞ POLİTİYOFEN VE ANİLİN-TİYOFEN KOPOLİMERLERİNİN ELEKTROKİMYASAL SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Yasemin Arslan Udum OZ Tiyofen ve 3-metil tiyofenin susuz FSO3H içeren asetonitril çözeltisinde elektrokimyasal yükseltgenmesiyle kendinden katkılı sülfolanmış poli(3-metil tiyofen) ve politiyofen filmleri elde edilmiştir. Ayrıca tiyofen veya 3-metil tiyofenin anilin ile birlikte elektrokimyasal yükseltgenmesi sonucu sülfolanmış kopolimer filmleri elde edilmiştir. Elde edilen bu polimer ve kopolimerlerin DMSO ve KOH içinde çözündükleri saptanmıştır. Sentezlenen polimer ve kopolimer filmlerinin çözünürlük ve iletkenlik değerlerinin sülfolanma derecesine (C/S oranı ve S/N oranı) bağlı olduğu, sülfolanma derecesinin artmasıyla çözünürlük değerlerinin arttığı ve iletkenlik değerlerinin azaldığı saptanmıştır. Ayrıca polimer ve kopolimerlerde sülfolanma derecesindeki artışın UV absorpsiyon maksimumunda maviye kaymaya neden olduğu gözlenmiştir. Çözünür polimer ve kopolimer filmlerinin elektrokimyasal sentezi için geliştirilen bu yöntem sülfolanma derecesinin denetlenebilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SULFONATED POLYTHIOPHENES AND ANILINE-THIOPHENE COPOLYMERS Yasemin Arslan Udum ABSTRACT Sulfonated polythiophene and poly(3-methyl thiophene) films were synthesized from the acetonitrile solution which contained different amounts of anhydrous fluorosulfonic acid (FSO3H). Electrochemical oxidation of thiophene and 3-methyl thiophene produced self-doped conducting polythiophenes. Electrochemical copolymerization of sulfonated thiophene and sulfonated 3-methyl thiophene with aniline were also accomplised electrochemically in non-aqueous media. The polymers and copolymers synthesized were found to be soluble in DMSO and KOH. The solubility and the conductivity values of the polymer films were dependent upon the degree of sulfonation (C/S ratio and S/N ratio). The solubility values increased and the conductivity values decreased with increasing sulfonation ratio. Increasing degree of sulfonation of the polymer resulted in a blue shift in UV absorption maximum of the polymer. The method described allows the electrochemical preparation of soluble polymer films with controllable degree of sulfonation. As a result synthesis of the new polymer and copolymer films, which have better properties and different electrochemical behaviour were synthesized electrochemically. This class of self-doped conducting polymers promises to combine convenient processibility and environmental stability with the mechanical properties that are needed for most of the applications. 111