Akıllı kart tasarımı
Smart card design
- Tez No: 155323
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ZİYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kart, FPGA, 3-DES, 8051, Güvenlik, Sayısal İmza, Smart card, FPGA, 3-DES, 8051, Security, Digital Signature
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AKILLI KART TASARIMI Kenan Bozdaş ÖZ Bilgilerin depolanması ve depolanan bilgilerin güvenliğinin sağlanması insanoğlunun her zaman üzerinde çalıştığı bir alan olmuştur. Depolama ve güvenlik alanında büyük ölçekli sistemlerin varolmasına karşın bilgilerin güvenli bir biçimde taşınabilirliği ihtiyacı ile akıllı kartlar gündeme gelmiştir. Günümüzde akıllı kartlar, sahip oldukları işlem gücü ve güvenlik unsurları ile birçok otomasyon ve güvenlik sisteminde, depolama ve şifreleme amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasında, artan güvenlik ihtiyacına cevap verebilecek bir uygulama geliştirilmiştir. Bu çalışmanın merkezini akıllı kartlar oluşturmaktadır. Öncelikle akıllı kartları biraraya getiren donanım ve yazılım bileşenlerinin tasarımları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra tüm bu parçalar entegre edilerek bu parçaların birbirleriyle uyum içinde çalışmaları sağlanmıştır. Bunun sonucunda genel amaçla kullanılabilen ve kripto özelliğine sahip bir FPGA yongası oluşturulmuştur. Çalışmaların sonuçları değerlendirildiğinde, bu çalışmalar ile kazanılan deneyimin ileride yapılabilecek sayısal imza çalışmaları için de uygun bir zemin oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SMART CARD DESIGN Kenan Bozdaş ABSTRACT Storage of data and establishing and maintaining the security of this stored data has been very crucial for human mankind. Although large units for data storage has always existed, the emerging portability concept enabled the introduction of smart cards to the storage technology. Nowadays smart cards with their powerful processing and security units are being used in many fields from secure transmission of data to data storage purposes. In this thesis work, to respond the increasing demand of security in application we have developed an application centered around smart cards. In this work firstly the components to be used in the smart card design is made available either by designing some components or using in part some readily available units. Next, these components are brought together to form the final design. As a result of this work we realized a smart card unit designed in FPGA to be used in general purposes cryptological applications. This work can be further investigated to be incorporated into a digital signature system.