Ticari değirmendeki un pasajlarının kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of quality characteristics of flour streams in a commercial mill
  1. Tez No: 155324
  2. Yazar: BÜLENT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAMİT KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Un pasajları, valsli değirmencilik, buğdayın öğütülmesi, un kalitesi, bisküvi kalitesi, Flour streams, roller milling, wheat milling, flour quality, cookie quality
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
TİCARİ DEĞİRMENDEKİ UN PASAJLARININ KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bülent ÖZTÜRK ÖZ Bu çalışmanın amacı ticari bir değirmendeki un pasajlarının kalite karakteristiklerinin belirlenmesidir. Paçal yapılarak tavlanmış buğday örneği ticari bir değirmende öğütülmüştür. Un pasajlarının fizikokimyasal, teknolojik, reolojik ve nişasta viskozite özellikleri belirlenmiştir. Sonuçlar kül içeriklerinin kırma pasajlarında B1 den B5 e öğütme pasajlarında ise C1 den C11 e doğru yükseldiğini göstermiştir. Kırma pasajlarında en yüksek yaş gluten miktarı B4 pasajında ve en yüksek kül miktarı B5 pasajında gözlenmiştir. Öğütme pasajlarında en yüksek ve en düşük kül miktarları sırasıyla C10.1 ve C1.A4 pasajlarında gözlenmiştir. Kırma pasajlarının düşme sayısı değerleri genellikle öğütme pasajlarınınkinden daha düşüktür. Reolojik özellikler incelendiğinde; kırma pasajlarının stabilite değerleri aşamalı olarak yükselmiştir. Ayrıca, kırma pasajlarına ait gelişme süreleri öğütme pasajlarınınkinden genellikle yüksektir. Ekstensogram sonuçları maksimum direnç değerlerinin BVden B5 pasajına ve C1.A1'den C11.1 pasajına doğru azaldığını göstermiştir. Buna karşılık aynı pasajların ekstensibilte değerleri yükselmiştir. Mikroviskoanalizörde belirlenen nişasta viskozite değerleri incelendiğinde pik viskozite değerlerinin artan kül içeriği ile azaldığı gözlenmiştir. Bu çalışma danenin farklı kısımlarından gelen materyalden oluşmaları nedeniyle un pasajlarının farklı kalite özelliklerine sahip olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF QUALITY CHARACTERISTICS OF FLOUR STREAMS IN A COMMERCIAL MILL Bülent ÖZTÜRK ABSTRACT The aim of this study was to determine quality characteristics of flour streams in a commercial mill. Blended and tempered wheat sample was milled in the commercial mill. Physicochemical, technological, rheological and starch pasting properties of flour streams were determined. Results indicated that ash contents of break streams increased from B1 to B5 and those of reduction streams from C1 to C1 1. In the break streams wet gluten was the highest for B4 and ash content was the highest for B5 stream. In the reduction streams, the lowest and highest ash contents were observed in C1.A4 and C10.1 streams, respectively. Falling Number values of break streams were generally lower than those of reduction streams. When rheological properties were examined, stability values of break streams increased gradually. Furthermore, development times of break streams were generally higher than those of reduction streams. Extensogram reults showed that maximum resistance values of streams decreased from B1 to B5 and from C1.A1 to C11.1, while extensibility values of the same streams increased. Rapid viscoanalyser results showed that peak viscosity values decreased with increasing ash content. This study indicated that the qualities of flour streams are different since they receive material from different portions of wheat kernel.