Kalın kömür damarlarında şevaltı üretim yönteminin sayısal modelleme tekniğiyle incelenmesi
Investigation of highwall mining method at thick coal seams by numerical modeling technique
- Tez No: 155328
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHTİYAR ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dolgu, FLAC3D programı, sayısal modelleme, şevaltı üretim yöntemleri, Backfilling, FLAC3D program, numerical modeling, highwall mining methods
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
KALIN KÖMÜR DAMARLARINDA ŞEVALTI ÜRETİM YÖNTEMİNİN SAYISAL MODELLEME TEKNİĞİYLE İNCELENMESİ Mahmut Murat CEYHAN Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü, Maden işletme Anabilim Dalı ÖZ Açık işletmelerin doğası gereği her türlü cevher yatağında olduğu gibi kömür ocaklarında da rezervinin tümünün alınamadığı durumlarda şev altında önemli miktarda rezerv terk edilmektedir. Gerçek anlamda terk edilerek kaybedilen bu rezervin bir kısmı şevaltı üretim yöntemleri kullanılarak üretilebilir. Dünyada şevaltı üretim yöntemleri kullanılarak azımsanmayacak miktarlarda kömür üretiliyor olmasına karşın ülkemizde çok sayıda yerüstü kömür işletmesi olmasına rağmen şevaltı üretim yöntemi uygulamasına rastlanmamaktadır. Bu itibarla, şev altında kaybolmaya terk edilmiş çok ciddi miktarlarda var olduğu tahmin edilen kömür üretilmesine ışık tutması amacıyla GLİ Tunçbilek Açık işletmeleri özelliğinde uygulanabileceği düşünülen üretim yöntemi seçenekleri sunulmaktadır. Bu amaçla, dört farklı üretim yöntemi önerilmektedir. Şev aynasından gidilerek uzunayak oluşturulması dünya üzerinde uygulamasına rastlanmamasına rağmen dikkate değer bir yöntem olarak alınmalıdır. Ancak, şev aynasından girilerek uzunayak oluşturulması yönteminin yerel koşullardan büyük ölçüde etkileneceği düşünüldüğünden tez kapsamında ayrıntılı olarak incelenmemiştir. iki farklı dolgulu ve topuklu üretim yöntemi seçeneği üzerinde ayrıntılı olarak durulmuş ve üretimin farklı aşamaları FLAC3D kullanılarak modellenmiştir. Modelleme sonuçlarına göre her iki yöntemde de açıklık çevresinde, topuklarda ve şev aynasında çalışmayı engelleyecek miktarlarda duyarsızlık sorunu ile karşılaşılmayacağı öngörülmüştür. Sonuç olarak, miktarı tahmin edilemese bile ülkemizde açık ocak işletmeciliğinin boyutları göz önüne alındığında şev altında terk edilen kömürlerin verimli bir şekilde üretilerek ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacak bir potansiyele sahip olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HIGHWALL MINING METHOD AT THICK COAL SEAMS BY NUMERICAL MODELLING TECHNIQUE Mahmut Murat CEYHAN Hacettepe University, Department of Mining Engineering, Mining Division ABSTRACT Due to nature of surface mininig method, major amounts of reserves are inevitably abondoned under slopes in open pit mines. The reserve which is lost by abandoning under slopes can be produced by highwall mining method. Appreciable amounts of coal has been produced by using highwall mining method in the world whereas no application of highwall mining method has been reconded in our country although there are many open pit mines. In this respect, mining method choices are presented which are considered as feasible to GLİ Tunçbilek Open Pit Mines in order to light the way for producing abandoned coal under slope which is estimated as in significant amounts. For this purpose, four different highwall mining methods are proposed. Although there is no application of longwall mining method near highwalls in the world, this method was found to be worth considering. Since application of longwall method near highwalls is predominantly governed by local conditions, it is not examined in detail in the scope of this study. Different production steps of two different backfilling and pillar mining method alternatives are modelled by using FLAC3D in detail. According to modelling results, it is foreseen that in both of two methods analysed, any major instability problem will not be encountered on pillars and slope. In conclusion, if the size of open pit coal mining in Turkey is considered, it is believed that coal reserves abandoned under slopes, although the amount is not estimated, have a potential of providing a great degree of contribution on economy.