Kemaliye-Erzincan yöresinde üretilen balların mikroskobik, kimyasal ve organoleptik analizleri ile balın fizikokimyasal özelliklerinin saptanması
Characterization of the physicochemical properties of honey with microscopical, chemical and organoleptical analysis of the honeys which are produced from Kemaliye-Erzincan region
- Tez No: 155349
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. KADRİYE SORKUN, PROF.DR. BEKİR SALİH
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Bal, balın fiziko kimyasal özellikleri, mikroskobik, kimyasal ve organoleptik analizler, HPLC-RI, GC-MS, refraktometre, TPS-10 g, karbohidrat, HMF, nem, Honey, Physico chemical properties of honey, microscopic, chemical and organoleptical analyse, HPLC-RI, GC-MS, refractometer, TPS-10 g, carbohydrate, HMF, humidity
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
KEMALİYE-ERZİNCAN YÖRESİNDE ÜRETİLEN BALLARIN MİKROSKOBİK, KİMYASAL VE ORGANOLEPTİK ANALİZLERİ İLE BALIN FİZİKOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI Nuran Yurtsever ÖZ 2002-2003 yılları arasında Kemaliye-Erzincan yöresinden 29 bal örneği toplanmış ve bu örneklerde mikroskobik, organoleptic ve kimyasal analizler yapılmıştır. Bu çalışmada, Kemaliye-Erzincan yöresine ait farklı bitkisel kaynaklı bal örneklerinin bitkisel ve coğrafik kökeninin karakterize edilmesine yönelik üç analitik metod kullanılmıştır. Bunlar; organoleptik metotlar, melisopalinolojik analizler ve fiziko kimyasal parametrelerdir. Organoleptik özelliklerde balın tadını, kokusunu ve görünümünü; melisopalinolojik analizlerde balda bulunan polenleri, baldaki nişasta kaynağını; fiziko kimyasal parametrelerde ise balın karbohidrat, hidroksimetil furfural ve nem miktarı saptanmıştır. 29 bal örneğinden sadece 5 no'lu örnekte dominant ve eser polen bulunduğu için unifloral (tek çiçek kaynaklı) bal olarak belirlenmiştir. Geriye kalan 28 örnek multifloral bal olarak tanımlanmıştır. Kemaliye ballarında multifloral ballara temel kaynak oluşturan dominant polene sahip taksonlar ise Astragalus spp. (örnek 1, 13, 15, 16, 17, 19, 20, 22, 24, 25), Sanquisorba spp. (örnek 5, 7, 8, 18), Paliurus spp. (örnek 10), Trifolium spp. (örnek 11, 14, 26) ve Salix spp. (örnek 27, 28)'dir. Çalışılan örneklerde Carduus spp. (2, 23), Trifolium spp. (2, 3, 29), Paliurus spp. (2, 7, 8, 9, 21, 23), Sanquisorba spp.(3, 6, 10, 11, 21), Berberis spp. (4), Thymus spp. (4), Onobrychis spp. (9), Rosaceae (12, 27, 29), Salix spp. (12, 17), Astragalus spp. (14, 23), Centaurea spp. (24) sekonder olarak bulunmuştur. 29 örneğin TPS-10 g'ı dikkate alındığında 10 g baldaki en az polen sayısı 3738 ile 20 no'lu örnekte; en çok polen sayısı 345045 ile 7 no'lu örnekte rastlanmıştır. Buna göre Kemaliye balları kendi içerisinde değerlendirildiği zaman TPS 10 g'ın 3738 ila 345045 arasında (=51649) değiştiği gözlenmiştir.Kemaliye ballarında, nem miktarının %13,3 ile %17,5 (s14,6) arasında değiştiği saptanmıştır. %13,3 ile 19 no'lu örnekte en düşük ve %17,5 ile 1 ve 6 no'lu örneklerde ise en yüksek nem miktarı tespit edilmiştir. Çalışılan balların nişasta analizinde ise örneklerin %48,3'ü polenden, % 31 'i sadece dışarıdan ve % 48,3'ünde ise hem polen hem de dışarıdan katkılı nişasta içerdiği tespit edilmiştir. Balların % 0.87'sinin ise dışardan katkılı nişasta içermediği saptanmıştır. Glukoz ve fruktoz düzeyinin en düşük olduğu örnek Rhamnaceae familyasına ait Paliurus spp. ve Fabaceae familyasına ait Onobrychis spp. poleninin sekonder miktarda tespit edildiği 9 no'lu örnektir. 9 no'lu örneğin glukoz yüzdesi %23,83 ve fruktoz yüzdesi %34,26'dır. Glukoz ve fruktoz yüzdeleri 17, 27, 29 no'lu örneklerde ise en yüksek düzeyde bulunmuş olup, bu örneklerde Fabaceae, Salicaceae ve Rosaceae familyasına ait polenlere dominant ve sekonder miktarda rastlanmıştır. 29 örneğin 18'inde çeşitli zamanlarda kristalleşme gerçekleştiği gözlenmiş olmasına rağmen, 11 'inde kristalleşme saptanmamıştır. Kristalleşen 18 örneğin glukoz/su oranı 1,98-2,7 arasında değişirken, kristalleşmeyen 11 örneğin beşinde glukoz/su oranı 1,7 civarında bulunmuştur. Buna karşın altı örnekte (13, 16, 19, 20, 21, 23) glukoz/su oranı 1,7'nin üzerinde olmasına rağmen, kristalleşme gözlenmemiştir. Bunun nedeni ise, bu örneklerin glukoz/su değeri yüksek olmasına karşın, fruktoz/glukoz oranının yüksek olmasıdır. Kemaliye baharındaki en yüksek HMF miktarı %20,4 ile Dolunay köyünden alınan 23 ve 24 no'lu örneklerde, en düşük HMF miktarı ise %8,02 ile Kekik pınarı Gözlük mevkinden alınan 5 no'lu örnekte tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
CHARACTERIZATION OF THE PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HONEY WITH MICROSCOPIC, CHEMICAL AND ORGANOLEPTICAL ANALYSIS OF THE HONEYS WHICH ARE PRODUCED FROM ERZINCAN-KEMALIYE REGION Nuran Yurtsever ABSTRACT 29 honey samples from the Kemaliye-Erzincan region in the 2003-2004 years were analyzed by microscopical, organoleptical and chemical analyse. In this study, three analytical methods were used for characterizing botanical and geographical origin of the honey samples having their own plant origin belonging to the Kemaliye region. They were organoleptical methods and mellisopalynological analyse and physicochemical parameters. In organoleptical analysis, aroma, taste and homogenity of honey; in mellissopalynological analysis, pollen in honey and starch source of honey; in physicochemical parameters, amount of carbohydrate, HMF and humidity were determined. Among the 29 honey sample, only one sample (sample 5) was determined as unifloral because of having only dominant and trace pollen. The others were determined as multifloral honeys. Dominant pollen taxa in multifloral honeys were Astragalus spp. (samples 1, 13, 15, 16, 17, 19, 20, 22, 24, 25), Sanquisorba spp. (samples 5, 7, 8, 18), Paliurus spp. (sample 10), Thfolium spp.( samples 11, 14, 26) and Salix spp. (samples 27, 28). In the samples, under study, Carduus spp. ( samples 2, 23), Trifolium spp. (samples 2, 3, 29), Paliurus spp. (samples 2, 7, 8, 9, 21, 23), Sanquisorba spp. ('samples 3, 6, 10, 11, 21), Berberis spp. (sample 4), Thymus spp. (sample 4), Onobrychis spp. (sample 9), Rosaceae (samples 12, 27, 29), Salix spp. (samples 12, 17), Astragalus spp. (samples 14, 23) and Centaurea spp. (sample 24) were determined as secondary taxa. TPN-10 g (Total Pollen Number in 10 g honey) of 29 samples were discussed. TPN- 10 g was counted minimum in sample no 20 (3738) and maximum on sample no 7 (345045). Acording to this information, TPN-10 g was ranged 3738-345045 (s51649) in the honey samples from the Kemaliye-Erzincan region. mHumidity content was also discussed. It was ranged 13,3-17,5 % (= 14,6 %). Humidity was measured minimum in sample no 19 (13,3 %) and maximum in sample no 1 and 6(17,5%). Acording to starch analysis results of the honey samples, their source data were 48,3 % from pollen, 31 % from only pollen and 48,3 % pollen and outtake. Only 0,87 % of honey samples was not contaminated with starch from outtake. The minimum amount of glucose and fructose was found in sample no 9 that contained, the pollen of Paliurus spp. belonging to the Rhamnaceae family and Onobrychis spp. belonging to the Fabaceae family secondrily. Glucose value of honey of sample no 9 was 23,83 % and its fructose value was 34,26 %. The maximum amount of glucose and fructose was found in samples 17, 27 and 29 that contained the pollen of Fabaceae, Salicaceae and Rosaceae as dominantly and secondrily. Although 18 samples of all samples were granulated in various time, 11 samples were not granulated. The Glucose/water ratio of 18 samples granulated was ranged 19,8-2,7. Although glucose/water ratio of 5 samples of 11 samples that granulated was 1,7, glucose/water ratio of the others (6 samples of 11 samples) was above 1,7. The reason for this result was that, although glucose/water ratio was high, fructose/glucose ratio was also high on these six samples. HMF was measured maximum in sample no 23 and 24 from the Dolunay village (13,3 %) and minimum in sample no 5 from the Kekik pınarı village, Gözlük area (8,2 %) in honey samples from the Kemaliye region.