Çamkoru Göleti'nde (Çamlıdere-Ankara) yaşayan balık türlerinin stok tespiti
Stock assesment of some fish species living in Çamkoru pond (Çamlıdere-Ankara)
- Tez No: 155350
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN ERK`AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Populasyon büyüklüğü, Alburnus orontis, Cyprinus carpio, Gobio gobio, Leuciscus cephalus, Oncorynchus mykiss, Tinca tinca, Balıklandırma, Büyüme özellikleri, Population size, Alburnus orontis, Cyprinus carpio, Gobio gobio, Leuciscus cephalus, Oncorynchus mykiss, Tinea tinea, Implantation, Growth rates
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÇAMKORU GÖLETI'NDE (ÇAMLIDERE-ANKARA) YAŞAYAN BALIK TÜRLERİNİN STOK TESPİTİ Deniz İnnal Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı OZ Bu çalışmada, Çamkoru Göleti'nde yaşayan balık türlerinin populasyon büyüklüklerinin belirlenmesi yanında Alburnus orontis, Leuciscus cephalus ve Tınca tınca türlerinin büyüme özelliklerinin tespiti ile bu gölete farklı zamanlarda bırakılmış olan Cyprinus carpio, Oncorynchus mykiss ve Tınca tınca türlerinin başarı durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. En büyük populasyon büyüklüğüne Tınca tınca (%38,78) türünün sahip olduğu, bunu sırasıyla Leuciscus cephalus (%31,19), Alburnus orontis (%25,69), Gobio gobio (%3,34), Cyprinus carpio (%0,92) ve Oncorynchus mykiss (%0,08) türlerinin takip ettiği tespit edilmiştir. Alburnus orontis, Leuciscus cephalus ve Tınca tınca türlerinin büyüme özellikleri incelendiğinde, her yaş sınıfındaki farklı eşeyler için, boy ve ağırlık bakımından büyüme oranları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Gölete farklı zamanlarda bırakılmış olan Tınca tinca türünün başarı durumu yüksek olarak tespit edilirken, Cyprinus carpio ve Oncorynchus mykiss balıklandırmasında başarılı olunamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
STOCK ASSESMENT OF SOME FISH SPECİES LİVİNG İN ÇAMKORU POND (ÇAMLIDERE-ANKARA) Deniz İnnal Hacettepe University, Department of Biology Hydrobiology Section ABSTRACT The main objective of this study is to evaluate the population size of the fish species situated in Çamkoru Lake (Çamlıdere-Ankara). In additon to the growth rates of Alburnus orontis, Leuciscus cephalus and Tinea tinea and the implanting success of the species Cyprinus carpio, Oncorynchus mykiss ve Tinea tinea introduced at different dates was determined. Tinea tinea (%38,78) was determined to have the greatest population size followed by Leuciscus cephalus (%31,19), Alburnus orontis (%25,69), Gobio gobio (%3,34), Cyprinus carpio (% 0,92) and Oncorynchus mykiss (%0,08). No significant differences in growth rates determined by weight and length between age classes of male and female Alburnus orontis, Leuciscus cephalus and Tinea tinea was determined. The introduction of Tinea tinea was met with great success but no such success was met with the introduction of Cyprinus carpio and Oncorynchus mykiss.