Düzgün doku uzaylar
Uniform texture spaces
- Tez No: 155354
- Danışmanlar: PROF.DR. LAWRENCE BROWN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Doku Uzaylar, di-düzgünlük, di-bağıntı, di-örtü, di-süzgeç, di-metrik, düzgünlük, di-tamlık, quasi-düzgünlük, Texture. Space, di-uniformity, di-relation, di-cover, di-filter, di-metric, uniformity, di-completeness, quasi-uniformity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
DUZGUN DOKU UZAYLAR S elma Öz çağ ÖZ Bu tezin amacı di-topolojik doku uzaylarda düzgünlük kavramını araştırmaktır. Tez dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş yapıldı, ikinci bölümde sonraki bölümlerde kullanılmak üzere temel bilgiler ver ildi. Üçüncü bölümde di- bağıntı ve di-örtü tanımlanarak aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Dördüncü bölümde di-bağıntısal ve di-örtüsel düzgünlük tanımlanmış ve bu iki kavramın denk olduğu kanıtlanmıştır. Beşinci bölümde di-bağıntısal ve di-örtüsel düzgünlükler için düzgün di-topoloji tanımlanmış di-düzgünleştirilebilir di-topolojinin tamamen bi-regüler olduğu gös terilmiştir. Altıncı bölümde düzgün bi-süreklilik ve başlangıç di-düzgünlük kavramları di- bağıntısal ve di-örtüsel düzgünlükler için tanımlandı. Yedinci bölümde doku uzaylarda di-metrik tanımı verildi. Bir pseudo-di-metriğin bir di-topoloji ve bir di-düzgünlük tanımladığı ayrıca ilgili di-düzgünlüğün düzgün di-topoloj isinin pseudo di-metriğin di-topolojisi ile çakıştığı gösterildi ve di- düzgünlük tanımı pseudo di-metrikler cinsinden ifade edildi. Sekizinci bölümde tümleyenli doku uzaylarda öncelikle bir di-bağıntının tümle- yeni tanımlanarak di-bağıntısal düzgünlüğün tümleyeni ve daha sonra di-örtüsel düzgünlüğün tümleyeni tanımları verildi. Düzgünlük ve quasi düzgünlük arasındaki fark tümleyensel doku uzaylarda karakterize edildi. Dokuzuncu bölümde doku uzaylarda di-tıkızlık di-süzgeç yakınsaklıkları ile karakterize edildi. Cauchy di-süzgeç tanımı verilerek di-örtüsel düzgünlüğün di-tamlık ve tamamen sınırlılığı incelenerek di-bağıntısal düzgünlüklükdeki karşılıkları araştırıldı.
Özet (Çeviri)
11 UNIFORM TEXTURE SPACES Selma Ozçağ ABSTRACT The aim of this thesis is to investigate the concept of uniformity in the framework of ditopological texture spaces. This work consists of nine chapters. The first chapter is a short introduction. In the second chapter preparatory information is given that will be used latter. In the third chapter di-relations and di-covers are defined and the relations between them are investigated. In chapter four a diagonal uniformity is defined in a textural setting. Likewise the definition of dicovering uniformity is given and the equivalence of these two concepts is established. In chapter five a definition of uniform ditopology is given for both di- uniformities. It is shown that a diuniformizable ditopology is completely bi-regular. In chapter six uniform bicontmuity and initial di-uniformity are defined for the both type of di-uniformities. In the seventh chapter at first the definition of dimetric is given and a textural analogue of the classical interplay between uniformities and families of pseudo metrics is presented. In chapter eight the complement of a direlational uniformity is defined. It is also shown that the distinction between uniformity and quasi uniformity in the direlational setting is not symmetrie but a form of complementational invariance. In chap.ter nine a theory of convergence for regular difilters on a di-topolojical texture space is investigated. In particular completeness and total boundness of di-uniformities.