Development of an interactive heating, ventilating and air conditioning process design package for most sultable selection
  1. Tez No: 15537
  2. Yazar: MERİD SAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİROL KILKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proses tasarımı, psikrometrik, enerji tasarrufu, konfor şartları, kontrol stratejisi, HVAC process, psychrometry, energy conservation measures, comfort conditions, control strategies
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
OUT EN UYGUN ISITMA. HAVALANDIRMA VI KLİMA PIOSBS TASAIIMI İÇİN BİR ETElLEŞİMU BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ SAPÇI. Meriç Yüksek Lisans Tezi, Makim Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Prof. Dr. Bird KILKIŞ Ağustos 1991, 202 sahife Bir ısıtma, havalandırma ve klima proses tasarımının enerji tasarrufu ve daha iyi konfor şartlarının sağlanması amacı ile sayısal yöntemler aracılığı ile geliştirilmesi ve eniyilenmesi mümkündür. Bu nedenle, proses verimliliği ve enerji tüketimi arasındaki ilişkinin öncelikle ele alınması gerekir. Alternatif proseslerin dikkate alınması, minimum konfor şartlarının seçilmesi, tasarımda ve sistemde enerji israfın önleyecek değişikliklere gidilmesi ve geri kazanım tekniklerinin uygulanması gibi muhtelif önlem ve uygulamaların getirebileceği ekonomik yararlar mukayeseli olarak analiz edilmeli ve değerlendirilmelidir.Tezin amacı, bu konuyla ilgili mühendislere istenilen tasarım kriterlerini doğru olarak tesbit etmekte yardımcı olabilecek ve enerji tasarrufu yönünde karar vermelerinde yol gösterebilecek bir etkileşimli bilgisayar programım kazandırabilmektir. Bu çerçevede, amaca uygun bir bilgisayar programı, IBM veya uyumlu kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere Turbo Pascal programlama dilinde hazırlanmış ve sulanmıştır. Tasarıma, tasarımının öngördüğü prosesi, o yörenin yüksekliğine göre düzeltilmiş Psikometrik Diyagram üzerinde belirleyip, bu prosesin saat bazında performansını inceleyebilir. Deneme yanılma yaklaşımı ile de olası alternatif seçenekler arasından en iyi sistem kombinasyonuna ulaşabilir. Son olarak program ayrıca, tasarımı yapılan klima santralının enerji verimli olarak çalışmasını temin edecek, Otomatik Kontrol, Enerji İdare Sistemleri (EMS) ve Doğrudan Sayısal Kontrol (DDC) stratejileri için doğru ve sayısal veri tabanını temin etmektedir. Tezde yapılan örnek çalışmalar yapılabilecek tasarım değişikliklerinin ve kullanılabilecek alternatif proseslerin sistem performansına ve enerji tüketimine olan olumlu katkılarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTERACTIVE HEATING. VENTILATING AND AIR CONDITIONING PROCESS DESIGN PACKAGE FOR MOST SUITABLE SELECTION SAPCI. Meriç M.Sc. in Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Birol KILKIŞ August 1991, 202 pages Heating, ventilating and air conditioning (HVAC) process design with the main objectives of energy economy and better human comfort can be improved by employing numerical tools. In such an endeavour, prime consideration has to be given to the interaction between the process performance and energy consumption of the system to realize it In choosing an effective energy utilization technique, economic benefits offered by various energy conserving tools such as alternative processes; iteration on comfort conditions, design parameters and system configurations, and heat recovery techniques must be analysed and evaluated. IllThe aim of this thesis is to provide designers with an interactive process design tool with the main features of enhanced psychrometric calculations and simulation capabilities which enables one to converge to the exact design requirements. In order to accomplish this objective, an interactive computer program was developed for IBM-PC, or compatibles by using Pascal programming language. The designer can design the process on the psychrometric chart, select best system layout and simulate the performance on an hourly basis. In this thesis, a general algorithm for the formulation and solution of HVAC process problems have been provided in a library of computer programs. The iterative program enables the user to choose the best system combination among available alternatives. The program also enables to modify the algorithm with respect to local conditions like the altitude. The program provides the system behaviour to be clearly understood at each step of the design. As a consequence, the program also gives the sufficient data base and means for Automatic Control, Energy Management Systems (EMS) and Direct Digital Control Strategies (DDC). Thesis provides case studies and concludes that by employing such an algorithm, substantial energy savings and reductions in investment costs can be realized.